Lebukott a Jobbik: a párt közpénzből fizetett alkalmazottai randalíroztak október 23-án

SNEIDER Tamás
Budapest, 2018. október 23. Sneider Tamás, a Jobbik elnöke, országgyűlési képviselő beszédet mond a Mindenki a rádióhoz! - Az ellenállás napja címmel meghirdetett Jobbik rendezvényen az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai volt székházánál 2018. október 23-án. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Volner Jánosnak, a Jobbik volt alelnökének legfrissebb közösségi bejegyzése szerint lelkes aktivisták helyett fizetett alkalmazottakból verbuválódott a szánalmas jobbikos október 23-i „ellenállás". A párt rendezvényén egyébként csak pár százan lézengtek. Az utóbbi napokban felgyorsult a Jobbik szétesése, és még a mély válságban lévő LMP sem kér Sneiderékből. 
Vágólapra másolva!

Volner János, a Jobbik volt alelnöke szerda reggeli bejegyzésében rántja le a leplet a párt október 23-i rendezvényének résztvevőiről, akik szerinte a párt fizetett alkalmazottai.

„A Jobbikból kiábrándult, a Mi Hazánk Mozgalomba átigazoló tagságot valahogy pótolni kellett, elvégre egy párt nem működhet aktivisták nélkül.

Mi ez kérem, fizetett ellenállás? Vagy hívjuk inkább műbalhénak?" – teszi fel a költői kérdést Volner János.

Az országgyűlési képviselő szerint a Hír TV stábját vegzáló csoport tagjai is felismerhetőek a Jobbik fizetési listájáról.

Bejegyzésében fel is sorolja az általa felismert „lelkes" aktivistákat.

Volner felteszi a kérdést: mindez „a pártvezetés kétségbeesett műbalhéja a figyelem felkeltéséért? Egy biztos: régen a Jobbikban nem volt hiány sem lelkesedésben, sem lelkes emberekben. Szomorúan látom: valami nagyon megváltozott..."

Irányított akció volt

Volner János a köztévében arról beszélt, hogy

a Jobbik nem tud mást tenni, mint az "alkalmazottait bevetni",

azt a látszatot keltve, hogy társadalmi igényre válaszolnak akcióikkal. "Nem szabad ilyen őszintétlennek lenni, tehát ha nincs aktivista, akkor nem kell úgy tenni, mintha lenne" - fogalmazott.

Erre példaként hozta az közmédia székházánál lezajlott keddi jobbikos akciót, amelynek résztvevőiről Facebook-oldalán írt. A Jobbik fizetett alkalmazottai állnak amögött, hogy tojással dobálták meg az épületet - mondta a politikus, hozzátéve: ott volt például az ifjúsági tagozat alelnöke, valamint országgyűlési képviselőjelöltek, a párt alelnöke.

Kitért arra is: a tévéfelvételek alapján kivehető, hogy Kálló Gergely, a Jobbik 11. kerületi választókerületi elnöke

arra a kérdésre, hogy mikor kell dobálni, azt mondta: "ha Szaszi szól". Szaszi, azaz Szabó Gábor a Jobbik pártigazgatója, aki a helyszínről irányította a tojásdobálást -

állította Voner János, aki szerint ez egy jól szervezett, központi akció volt és nem arról van szó, hogy "spontán népharag" tört ki.

Nevetségesség

Mint arról korábban beszámoltunk, nevetségességbe fulladtak az október 23-i ellenzéki rendezvények: szánalmasan kevesen mentek el a megmozdulásokra.

Ez különösen a Jobbiknak volt kínos, a lassan teljesen kiürülő párt

ugyanis valami hatalmas ellenállást (bocsánat: Ellenállást) hirdetett, ehhez képest mindössze arra futotta, hogy tojással megdobálják előbb az MTVA, majd a Fidesz székházát.

Időközben tovább folytatódott a Jobbik szétesése. Ők a legfrissebb távozók:

  • Jámbor Márk, a párt észak-magyarországi regionális igazgatója is kilépett a Jobbikból. Közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy kilépéséhez az utóbbi időszak botrányos és vállalhatatlan folyamatai vezettek.
  • Kurdi Ferenc kosdi polgármester is távozik, aki még júniusban is helyet biztosított a Jobbik frakciójának. Volner bejegyzésében kiemelte, hogy a pártnak alig maradt már polgármestere, ami személyes kudarc a korábban az önkormányzati munkát személyesen irányító Sneider Tamásnak és Hegedűs Lórántnénak egyaránt.
  • Seres Magdolna megyei sajtófőnök szintén a kilépés mellett döntött, nem egyedül. „Döntésemmel senkit nem befolyásoltam, nem kértem, hogy kövessenek, azonban vannak követőim és a napokban csatlakoztak szándékomhoz" – írta a rakamazi Jobbik közösségi oldalán olvasható közleményében.
  • Fügedi Richárd, az Ifjúsági Tagozat volt alelnöke, mezőkövesdi képviselő is távozott. A politikus azzal indokolta lépését, hogy az eszmeiség elhalványult, az általa tisztelt emberek el lettek távolítva. „Aki az igazságot kimondja annak betörik a fejét" – tette hozzá Volnerre utalva Facebook-oldalán olvasható búcsúüzenetében a fiatal politikus.
Teljes szétesés szélén van a Sneider Tamás vezette alakulat. Fizetett alkalmazottakat vettettek be október 23-án Forrás: MTI/Mohai Balázs

Még az LMP sem kér belőlük

Volner János egy korábbi bejegyzésében kitért Sneiderék legújabb kudarcára is, miszerint a balliberális LMP már nem akar közösködni az egykori radikális párttal.

"Időközben kosarat kapott a Jobbik balra tolódó vezetése az országgyűlési mandátumok mindössze 3 százalékát birtokló LMP-től is:

a liberális párt szombati kongresszusa még a napirendről is levette a Jobbikkal való együttműködés kérdését" - írta a politikus. Az LMP kapcsán kifogásolta, hogy ugyanazzal a lendülettel megválasztották társelnöknek a Magyar Szocialista Párt volt országgyűlési képviselőjét, Demeter Mártát.

- zárásként Volner János adott egy tippet a Jobbik jelenlegi vezetésének.