Különleges, kihalás szélén lévő állat védelmezője lett Orbán Viktor

2018.10.19. 14:33

2015-ben már látta annak a kis rinocérosznak a szüleit Orbán Viktor, amelyeknek a kölykének most a keresztapja lett. A miniszterelnök egy különlegesen védett, a kihalás szélén álló faj egyik egyedének lesz a védelmezője. Egy olyan állatnak, amely csak fogságban tud élni, ugyanis a szabadban egész egyszerűen lelövik őket az orvvadászok, noha nem is vadászhatnának rájuk.

Ahogy azt korábban megírtuk, Orbán Viktor egy nyíregyházi rinocérosz fotóját rakta ki közösségi oldalára. 

Mindezt Orbán Viktor Brüsszelben posztolta, ahol harcolt a bevándoroltatási elképzelések ellen.

Nos, az örökbe fogadott állat egy indiai páncélos rinocérosz, amely az egyik legritkább és legveszélyeztetettebb rinocéroszfaj a földön, nagyon rejtett életmódot folytat - tudtuk meg a Nyírházi Állatkert igazgatójától.

Gajdos László azt is elmondta, hogy a felnőtt egyedekre csak az orvvadászok jelentenek veszélyt, akik a tülkük miatt vadásszák le őket. A világon nagyjából 2500 egyed él, a világ állatkertjeiben 180, Európában 70. Évek óta szeretnénk szaporítani, a most született egyed - ahogy az a fajnál szokás - 16 hónapnyi vemhesség után jött a világra.

Forrás: Origo

Ez nagy dolog - mondja Gajdos, mert összesen 3 született Európában fogságban. A faj előbb-utóbb csak fogságban fog tudni hosszú ideig élni.

A bikaborjú szeptember 26-án született, 60 kilóval. Nagyon érzékeny állat, fogságban is nehezen tartható. Szerencsére a kicsi jó formában született, a mama is vigyáz rá - teszi hozzá.

Miért Orbán Viktort választották?

A miniszterelnök úr 2015 őszén ellátogatott az állatkertünkbe, és megismerkedett ennek a rinocérosznak a szüleivel. A gondozók egy nagyon jó hangulatú beszélgetésbe kezdtek vele erről a nem mindennapi állatról, és nagyon tetszettek a miniszterelnök úrnak ezek a rinocéroszok - mondja az állatkert vezetője.

A fiúk visszaemlékeztek erre a beszélgetésre, és úgy gondoltuk, hogy megpróbáljuk felkérni Orbán Viktort, hogy fogadja örökbe. Ha sikerül, akkor sikerül, ha nem, akkor nem. Mint kiderült a miniszterelnök úr emlékezett a szülőkre, örökbe fogadta a picit - emlékszik vissza Gajdos László.

Az igazgató ezután levelet írt a miniszterelnökségre. Nem sokkal később meg is kapták a választ, hogy a miniszterelnök elfogadja a felkérést. 

Forrás: facebook / Nyíregyházi Állatpark

Milyen feladattal jár az örökbefogadás?

Ez egy jelképes pártfogás, az örökbefogadó választja ki a nevét az állatnak, szóval most ez a legnagyobb feladata. Ezek után kikerül a neve a kifutójára. Ő dönti el, hogy még hogyan szeretné támogatni az állatot, étellel vagy egy jelképes összeggel.

Ahogy azt korábban megírtuk, a miniszterelnök azonban nem akar maga dönteni az állat nevéről, ezért arra kérte az embereket a Facebookon, hogy a következő nevek közül válasszanak:

  • Csülök
  • Fülig Jimmy
  • Chico
  • Antoine
  • Bernardo
  • Désiré

A miniszterelnök ezzel kapcsolatban szellemesen megjegyezte, a döntéshez most nem kell kétharmad.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK