Kásler Miklós: Az egészségügy nem üzlet

Kásler Miklós
Vágólapra másolva!
Kásler Miklós a Magyar Hírlapnak adott interjújában beszélt a tervezett egészségügyi átalakításokról, elmondta, hogy a kormány nem szűkíteni, hanem bővíteni akarja az ingyenesen elérhető ellátások körét.
Vágólapra másolva!

A miniszter kiemelte, hogy dolgoznak a magán- és az állami egészségügy szétválasztásán, de ez nem megy egyik napról a másikra.

A kormány álláspontja világos: az egészségügy nem üzlet, és ellenzi a fizetős egészségügyi ellátás beemelését a közegészségügybe.

Nem többszintű, hanem egységes állami ellátási rendszerben gondolkodnak, ahol a közegészségügy keretein belül mindenki számára biztosított minden típusú ellátás díjmentesen.

Ezért a kormány nem szűkíteni, hanem bővíteni akarja az ingyenesen elérhető ellátások körét.

A fizetős szolgáltatásoknak pedig a magánkórházakban van a helye, mindenképpen az állami intézményeken kívül.

Méltatta az újonnan kinevezett egészségügyi államtitkárt, Horváth Ildikót, aki szerinte értékítélete és etikai viszonyai alapján a legfelsőbb emberi minőséget képviseli.

Kásler Miklós fotó: Talán Csaba

A kórház adósságállományával kapcsolatban elmondta, hogy

2010 óta 130 milliárdról nagyjából harmadára sikerült lecsökkenteni a kórházak év végi adósságát.

Az állam, mint tulajdonos, helyt kell, hogy álljon a működésért, vagyis, az egészségügynek működnie kell a nehézségekkel és esetleges hibákkal együtt is. Ahhoz, hogy világosan lássák, hogy néz ki a kórházak gazdálkodása és pénzügyi fegyelme, a tárca szeptember elején vizsgálatot indított az ismert problémák alapján, amelyekre néhány héttel később az ÁSZ-jelentés is rámutatott. Ha rendbe tudják tenni a pénzügyeket, és meg tudják határozni, hogy az egészségügynek mi a kívánatos struktúrája, továbbá a tevékenységek miként oszlanak meg az ellátórendszer és a progresszivitás különböző szintjein, akkor tudják megmondani, milyen költségvetésre van szükség. Szerinte az öt nemzeti egészségprogram és a készülődő Nemzeti Népegészségügyi Program, illetve az előrehaladott állapotban lévő alap- és sürgősségi ellátási terv pontosan tükrözi majd, hogy mi az ellátási feladat, és az milyen struktúrát, finanszírozást igényel.

Kihangsúlyozta, hogy szeretné, ha a vizsgálatok jövő év elejére véget érnének, mert

az egészségügyet tempósan kell átalakítani, a jelenlegi viszonyokat nem lehet konzerválni, hiszen az mindig ugyanezt a deficitet hozza majd.

Az ÁSZ-jelentéssel kapcsolatban elmondta: azért tették az ÁSZ-jelentés mellé a minisztérium vizsgálatát, hogy ne csak a Számvevőszék, hanem az ellátórendszer szempontjai szerint is áttekintsék a kórházak gazdálkodását. Nemcsak pénzügyi vetület van ugyanis, hanem például az a kényszer is, hogy el kell látni a betegeket.

A korábban felmerült kancelláriarendszerrel kapcsolatban azt mondta, hogy

A kórházak gazdasági helyzetének megoldásakor a kancellári rendszert is figyelembe kell venni, de nem csak annak bevezetésével lehet elérni a pénzügyi fegyelmet. Ahhoz módszertant kell adni, amit aztán lehet ellenőrizni. A kórházakban már dolgoznak a költségvetési felügyelők.