Vágólapra másolva!
Tilos életvitelszerűen élni hétfő óta az utcákon, a hajléktalanok napközben melegedőkön, éjszaka a szállásokon tudnak lenni. Rétvári Bence az Echo TV Jó reggelt! című műsorában elmondta, hogy az eddigi modellek nem voltak emberségesek, a mostani jogszabály célja, hogy a hideg idő beköszöntével a fedél nélkülieket beköltöztessék a hajléktalanszállókra, hiszen ott még senki nem fagyott meg.
Vágólapra másolva!

Az eddigi modellek és próbálkozások nem voltak humánusak, nem tudták érdemben segíteni a hajléktalanokat, mivel továbbra is az utcán éltek – fogalmazott az EMMI parlamenti államtitkára. Rétvári hangsúlyozta, hogy

A jogszabály fő célja, hogy a hideg idő beköszöntével beköltöztessék az embereket a hajléktalanszállókra, hiszen ott még senki nem fagyott meg, viszont az utcán igen.

Az eddigi évek tapasztalata szerint a leghidegebb

– fogalmazott. A hajléktalanságból való kitörés csak a hajléktalanszállókon keresztül történhet. A nappali melegedők egyébként reggel 8-tól este 6-ig várják az oda érkezőket, este 6-tól reggel 6-ig pedig vannak átmeneti szállók.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A kormány 9,1 milliárd forinttal támogatja az ellátórendszert,

valamint rendelkeznek egy 300 millió forintos alappal, amelynek egy részét a hajléktalanszállók fejlesztésére költik. Rétvári szerint soha nem azzal volt a baj, hogy nincs elég hely, hanem, hogy nem mennek be az emberek.

– fogalmazott.

Személyre szabottan segítenek az embereken, hiszen mindenki másképp került ide és másképp kerül ki innen, ebben nagy szerepe van a szociális munkásoknak, karitatív szervezeteknek.

Az elektronikus egészségügyi szolgáltatásról

Az EMMI parlamenti államtitkára kitért az egy éve működő elektronikus egészségügyi szolgáltatásra is. Tavaly óta kötelezően használják a rendszert a közfinanszírozott és járó- és fekvőbeteg ellátó intézmények, de november elsejéig a magán szférának is csatlakoznia kell.

A rendszer lényege, hogy kiteljesedik az ellátórendszer és minden adatunk egy digitális felhőben van.

Ez azért fontos, mert az az orvos is le tudja hívni az adatainkat, aki korábban nem kezelt bennünket, és ezek a plusz információk életet is tudnak menteni – fogalmazott Rétvári.