Soha nem volt még ilyen alacsony a Duna vízszintje

Baja, 2018. október 17. Horgászok Dunánál a bajai Türr István híd lábánál 2018. október 17-én. Az augusztus óta tartó csapadékszegény időjárás miatt a folyó vízállása a magyarországi szakaszon ismét az eddig mért legkisebb értékek közelében vagy alatta alakul. MTI/Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Tovább csökkent a Duna vízszintje Budapestnél 43-44 centiméterre - mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője szerda reggel az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

A szóvivő szerint a csökkenés nem áll meg itt, sem a fővárosban, sem az alsóbb szakaszokon.

Az alacsony vízszint rekordja már megdőlt Adonyban, Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Pakson és Domboriban.

Ez várható csütörtökön Bajánál és Mohácsnál is - fűzte hozzá Siklós Gabriella. Szavai szerint az alacsony vízállás nem okoz problémát a vízminőségben, viszont a hajózást érinti.

Uszályok állnak a Dunán Bajánál 2018. október 17-én. Az augusztus óta tartó csapadékszegény időjárás miatt a folyó vízállása a magyarországi szakaszon ismét az eddig mért legkisebb értékek közelében vagy alatta alakul. MTI/Sóki Tamás Forrás: MTI/Sóki Tamás

Szerdán hajnalban megtiltották a teherhajóknak a folyón való közlekedést.

A szóvivő elmondta azt is, hogy a nagyobb teherhajóknak minimum 25 deciméteres gázlómélység szükséges, hogy közlekedni tudjanak, ez viszont szinte sehol sem adott most a Dunán.

A folyó teljes magyarországi szakaszán csak 15-17 deciméteres a gázlómélység.

Gyakorlatilag szeptember eleje óta nem volt komolyabb mennyiségű csapadék

Az Origo megkeresésére az Országos Meteorológiai Szolgálattól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy első körben a fő probléma nem is hazánkban, illetve a fővárosban keresendő, sokkal inkább a Duna vízgyűjtő területein, de lényegében ugyanaz az időjárási képződmény felelős mindenért.

Ez pedig az anticiklon. Ezen magasnyomású légköri képződmény fő ismérve, hogy a leszálló légmozgás miatt felhőoszlató hatása van, azaz kevés felhő, sok napsütés, száraz idő jellemzi.

Homokpadok a Dunán Bajánál 2018. október 17-én. Forrás: MTI/Sóki Tamás

Gyakorlatilag szeptember eleje, illetve bő 2-3 hete ezért „nincs időjárás" hazánkban sem, mivel a változást hozó légköri frontokat az anticiklon nem engedi bejutni a környékünkre, illetve a Duna vízgyűjtőire - olvasható a szerkesztőségünknek küldött tájékoztatóban.

Az elmúlt másfél hónapban jelentős, tehát 5 mm-t meghaladó csapadék szinte sehol nem volt.

Na, de mi lesz a folytatásban?

Az anticiklon fokozatosan keletebbre helyeződik. A következő napokban úgynevezett magassági hidegörvények/hidegcseppek (szám szerint 2 db) is áthalad felettünk. Ezek a magaslégkörben (5 km vagy a felett) lévő ciklonális forgású, a környezeténél hidegebb légörvények. Így a folytatásban némi csapadékra számíthatunk, de jelentősebb mennyiség ezekből sem várható hazánkban a hétvégéig.

A legfrissebb "modellfuttatások" alapján

a Duna vízgyűjtő területein jelentősebb mennyiségű csapadékra csak jövő hét közepén lehet számítani, azaz várhatóan csak egy hét múlva javul majd a helyzet, azaz emelkedni fog a folyó vízszíntje.