Gulyás: Ragaszkodunk a határvédelem jogához

GULYÁS Gergely
Budapest, 2018. szeptember 13. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2018. szeptember 13-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A Frontexről szóló mostani javaslat is az Európai Egyesült Államok felé terelné az uniót, a kormány szerint pedig a határvédelemnek továbbra is nemzeti hatáskörben kell maradnia – mondta Gulyás Gergely. A Kormányinfón a Miniszterelnökség vezetője közölte, hogy a kabinet támogatja a lakástakarék-rendszer állami támogatásának a megszüntetését.
Vágólapra másolva!

A kormány a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban továbbra is azon a véleményen van, miszerint ez egy boszorkányüldözés, és a migrációs politikánk miatt hozták meg – mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökség vezetője közölte, hogy miután

a jelentésben szereplő vádak nem létezőek, ezért továbbra is a bevándorlás kérdésében van érdemi véleménykülönbség a felek között.

A Frontexről szóló mostani javaslat is az Európai Egyesült Államok felé terelné az uniót, a kormány szerint a határvédelem továbbra is nemzeti hatáskör – mondta Gulyás. A határvédelmet nekünk kell a jövőben is ellátnunk. Aki pedig nem védi hatékonyan a schengeni határokat, azzal szemben szankciók legyenek – mondta Gulyás.

Gulyás Gergely: A balliberális ellenzék a bankok oldalára ált Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Brexitről azt mondta a miniszter, hogy hazánk egy korrekt és fair megoldásban érdekelt. Célunk, hogy az Egyesült Királysággal a lehető legszorosabb kapcsolataink legyenek. A kabinet támogatja a lakástakarék-rendszer állami támogatásának a megszüntetését, mivel az utóbbi rendszer nem volt hatékony.

A bankok extraprofitra tettek szert

- tette hozzá. A csok lényegesen jobban segíti az otthonteremtést – mondta Gulyás. A balliberális ellenzék a bankok érdekét védi ebben az esetben is – tette hozzá.

Indul a magyar falu program

Döntött a kormány az ötezernél kisebb lélekszámú településekre vonatkozó magyar falu program koncepciójáról - közölte a Miniszterelnökség vezetője. Gulyás Gergely célul tűzte, hogy az érintett településeknek - ahol a magyarok mintegy egyharmada él - erősödjön a népességmegtartó, illetve -növelő ereje. A program elemei közül kiemelte a lakhatás kérdését, amelyre mintegy 30 milliárd forintot szánnak, a terv pedig az, hogy létrejöjjön egy "falusi csok". Emellett plusz támogatást készülnek adni a tájegységi örökség megőrzéséhez, a tartósan betöltetlen közszolgáltatások esetén pedig segíteni akarják az érintett háziorvosok, fogorvosok, védőnők lakhatását.

90 milliárd az alacsonyabb rendű utakra

A kormány döntött a modern falu program újabb elemeiről is. Jövőre mintegy 90 milliárd forint juthat az alacsonyabb rendű utak fejlesztésére – mondta Gulyás.

A Fővárosi Fejlesztési Tanácsról azt mondta Gulyás, hogy kéthavonta fog ülésezni, és így lehetőség lesz arra, hogy egységes fejlesztési elvek érvényesüljenek a fővárosban.

A kormány célja, hogy

rend és tisztaság legyen a közterületeken,

ezért senkinek sem érdeke, hogy életvitelszerűen az utcán éljen – mondta Gulyás.

A fővárosi fejlesztési tanács tárgyal majd a metróbővítésről

Versenyképes adórendszer a legfontosabb lépés, aminek a révén magyar gazdaság is hasznát látja, valamint tovább javíthatja a versenyképességünket – mondta az Origo kérdésére Gulyás Gergely. Közelebb vagyunk jelenleg az 5 százalékos növekedéshez, mint a négyhez, de a kormánynak fel kell készülnie arra, hogy milyen döntésekkel lehet fenntartani a mostani növekedési mutatókat.

Jobb óvatosabban nyilatkozni mind a metró, mind a HÉV bővítésével kapcsolatos tervekről, a leendő fejlesztési tanács tárgyal majd ezekről a fejlesztésekről – mondta a 3-as metró bővítéséről a Miniszterelnökség vezetője.

Súlyos a helyzet a Kárpátalján

Minden gesztust értékelünk, de súlyos a kárpátaljai helyzet – mondta a politikus. Mi segítettünk a vízumhelyzet rendezésében, majd pedig Ukrajna szigorított a nyelv és oktatási törvényen.

Választási kampány van Ukrajnában, ezért elég pesszimista vagyok a jövőt illetően –

mondta Gulyás Gergely. A kárpátaljai magyarság számíthat a kormány támogatására, ennek részei a diplomáciai erőfeszítések, de közvetlen anyagi segítség is. Az elmúlt hónapokban a magyar társadalom és civil szervezetek példát mutattak a szolidaritásból – hangsúlyozta a miniszter.

Elegendő hely van a hajléktalanok számára

Végleges döntés nem született még a csok kibővítéséről, de egy hónap múlva teljeskörű tájékoztatás lesz erről – mondta Gulyás Gergely. Több koncepció van napirenden – tette hozzá.

A Miniszterelnökség nem költözik a Várba – mondta kérdésre Gulyás. Január 1-jén költözik a kormányfő és a stábja a Várba.

A hajléktalanok számára elegendő hely áll rendelkezésre az éjjeli és a nappali melegedőkön – mondta a miniszter.

A joguralom és a jogállam lábbal tiprása, amit Guy Verhofstadt csinál, aminek a legjobb példája az, hogy a Sargentini-jelentést megszavazta – mondta egy kérdésre Gulyás.