Erősödni fog a migrációs nyomás a déli határon

EU-Turkey Refugee Deal TURKEY refugees Izmir 2016 Greek Frontex boats April Lesbos Moria Refugee Camp EU-Turkey Refugee Deal SQUARE FORMAT
Illegális bevándorlók érkeznek a nyugat-törökországi Dikili kikötőjébe, miután megérkezett a migránsok első csoportját szállító komphajó az északkelet-görögországi Leszbosz szigetén lévő Mitilíniből. Az Európai Unió és a török kormány között március 18-án létrejött menekültügyi megállapodás értelmében megkezdődött a görög hatóságok által elutasított menedékkérők és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépők visszaküldése Törökországba. Evren Atalay / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Törökország stabilitása hosszú távon is hatással van Európa biztonságára - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Bakondi György szólt arról, hogy

Törökországban jelenleg mintegy 3,5 millió szír és félmillió iraki, illetve más nemzetiségű menekült van, így Európának érdeke, hogy az ország együttműködjön.

Hozzátette, Törökország komoly erőforrásokat mozgósít, hogy a menekülteket ellássa, elhelyezze.
Bakondi György kitért arra is, hogy vélhetően erősödni fog a

migrációs nyomás a déli határon, ezért szinten kell tartani a határőrizeti rendszert.

Illegális bevándorlók Törökországban Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Evren Atalay

A belbiztonsági főtanácsadó a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is: miután

Magyarország bebizonyította, hogy a szárazföldi határt le lehet zárni,

az volt a vélekedés Brüsszelben, hogy a tengeri határt nem lehet megvédeni. Ezt cáfolta meg Olaszország, amely bebizonyította, hogy a tengeri határokat is le lehet zárni - mutatott rá.
Olaszország ráadásul szigorította bevándorlási szabályait, így a partot érés nem jelent automatikusan szociális menedékjogot - fűzte hozzá.