Kamerák előtt, magyarországi állatkertben született a világ egyik legritkább állata

indiai páncélos rinocérosz, Nyíregyházi Állatpark
Vágólapra másolva!
Magyarországon először született indiai páncélos rinocérosz, amelyik a világ egyik legritkább állata. 
Vágólapra másolva!

A bikaborjú természetes fogantatással, tizenhat hónapnyi vemhesség után született még szeptember 26-án. A rendkívül veszélyeztetett állatfajnak 73 egyede él az európai állatkertekben.

A kicsi érkezése zoológiai szenzáció.

A park 8 éve próbálja szaporítani indiai rinocéroszait, de eddig nem jártak sikerrel. Ez rendkívül nehéz, mivel a nőstény csak pár napig fogamzóképes, és csak ebben az időszakban engedi magához a hímet – mondta Gajdos László igazgató.

A kis rinocérosz mindennapjait figyelemmel kísérik. A borjú hatvan kilogrammos súllyal született, és naponta elfogyaszt húsz-harminc liter anyatejet. Három-hat hónaposan már elkezd szilárd takarmányt enni, ám 18-20 hónapos koráig még anyatejjel is fog táplálkozni.

Az indiai páncélos rinocérosz

Az indiai orrszarvú a Földön élő öt orrszarvúfaj egyike és a legnagyobb méretű ázsiai orrszarvúfaj. Testtömege 1800-2700 kilogramm közötti.

A kettő-öt centiméter vastag, barnásszürke bőre gazdagon redőzött, amely a középkori lovagok páncélzatára emlékeztet.

Természetes élőhelyén - Indiában és Nepálban - a fiatal egyedekre a tigrisek jelenthetnek veszélyt, a felnőtt állatok egyetlen ellensége azonban az ember. Az egyik legnagyobb veszélyt mindmáig az orvvadászat jelenti számukra, tülkének a tradicionális keleti orvoslásban gyógyhatást tulajdonítanak, fájdalom- és lázcsillapítóként, valamint nemi vágyfokozóként próbálják használni.