Tíz métert zuhant két munkás, az egyikük szörnyethalt

Vágólapra másolva!
Egy 39 éves munkás meghalt, amikor egy berettyóújfalui építkezésen kizuhant egy 10 méter magasban lévő emelőkosárból. Az egyik társa súlyosan megsérült. A bíróság elítélte azt a három embert, akik megelőzhették volna a balesetet, ha betartják a szabályokat.
Vágólapra másolva!

Egy fémmegmunkálással foglalkozó társaság fűtési rendszer kiépítésére kötött szerződést egy másik céggel.

A K. Kft. 2015 novemberében úgy kezdte el a munkálatokat, hogy közben az üzemben nem állt le a gyártási folyamat, a Zrt. munkásai két műszakban dolgoztak

- olvasható a Debreceni Törvényszék Origónak küldött közleményében.

Az üzemben egy csapágygyűrűket kovácsoló gépsor működött, amihez egy felső síneken mozgó, 10 tonnás ipari bakdaru is tartozott. A fűtési és gázszerelési munkákhoz a vállalkozó egy ollós emelőállványt bérelt, amit ugyanabban a csarnokban használtak.

A kivitelező cég 3 alkalmazottja egy emelőkosárban dolgozott 10 méter magasan a fűtés szerelésén.

Az első rendű vádlott, N. R., aki a Zrt. alkalmazottja, közben tehermozgást végzett a daruval. A szerkezetet úgy indította el, hogy nem nézte meg, van-e másik emelőkosaras gép a közelben. A veszélyre N. R.-t a harmadrendű vádlott, K. L. sem figyelmeztette. Az emelő kosaras lift ugyanolyan magasan volt mint a darugém. A liftben 3 munkás dolgozott. Miután N. R. elindította a darut, a munkatársai üvöltve figyelmeztették a vészhelyzetre.

A férfi ekkor hirtelen megállította a darut, de a rajta lévő súly kilengett és felborította az emelőállványt. Két férfi kizuhant a kosárból, a harmadiknak viszont sikerült megkapaszkodnia.

Egy 39 éves férfi olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen meghalt, társa, H. R. életveszélyes állapotba került. A nyomozás megállapította, hogy a munkálatok megkezdése előtt több egyeztetés, és a dolgozók összehangolása is elmaradt, ami részben a másodrendű vádlott, H. R. feladata lett volna.

A bíróság szerint a vádlottak ezzel megszegték a Munkavédelemről szóló törvény több részét. Kötelesek lettek volna úgy dolgozni, hogy megóvják maguk és társaik épségét is.

A három férfi lemondott a tárgyalás jogáról, beismerték bűnösségüket. Az elsőfokú bíróság N. R. elsőrendű, H. R. másodrendű, valamint K. L. harmadrendű vádlottat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt mondta ki bűnösnek.

N. R.-t 1 év 6 hónap fogházbüntetésre, 2 év próbaidőre felfüggesztve, H. R.-t 1 év 4 hónap fogházbüntetésre, 2 év próbaidőre felfüggesztve, a harmadrendű vádlottat pedig 10 hónap fogházbüntetésre ítélte, 1 év próbaidőre felfüggesztve.

Az ítéletet az ügyész, a vádlottak és a védőik is tudomásul vették, így jogerős. A bíró enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlottak beismerő vallomást tettek, büntetlen előéletűek és kisgyerekekről kell gondoskodniuk.