Több ezren is áldozatul eshettek már idén az adathalász csalóknak

Vágólapra másolva!
A Magyar Bankszövetség, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet közös sajtótájékoztatóján hívta fel a figylmet arra, hogy az adathalászat kiszűrésére nincs technikai megoldás. Éppen ezért olyan fontos, hogy mindenki legyen fokozottan óvatos és ne adja ki bárkinek az adataikat. Az ORFK tájékoztatása szerint több százmillió forintos kárt okoztak már eddig a csalók.  
Vágólapra másolva!

A statisztikák alapján idén akár megduplázódhat azok száma, akik adathalászok csapdájába esnek. Erről a Magyar Bankszövetség kommunikációs igazgatója, Sütő Ágnes beszélt kedden, Budapesten.

A szakértők szerint több ezernél is több károsult lehet.

Sütő Ágnes azt is hozzátette, hogy hazánkban az elektronikus fizetési rendszerek a legkomolyabb nemzetközi biztonsági előírásoknak is megfelelnek. Így a csalók leginkább közvetlenül az ügyfelektől próbálják megszerezni az adataikat.

A módszer egyszerű: telefonon, e-mailben vagy egy közösségi oldalon keresztül megtévesztik a kiszemelt áldozatokat, és megpróbálják rávenni őket arra, hogy saját maguk adják meg adataikat az, vagy utaljanak át nekik pénzt.

A rendőrezredes, főkapitányi biztos Tánczos Miklós pedig bemutatta az adathalászat egy speciális fajtáját, a telefonkártya-feltöltő csalást. Az áldozatot egy nyeremény ígéretével keresik fel, majd ráveszik, hogy az általuk megadott telefonszámhoz tartozó egyenleget töltse fel. De akár a bankkártyájának adatait is elkérik, így hozzáférve a számlájához:

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet igazgatója, Bencsik Balázs arról beszélt, hogy hogyan ismerhetjük fel, ha bűnözők próbálnak adatainkhoz hozzájutni. Elmondta, hogy

októberben indult el a Kiberhónap kampány, melynek célja a kiberbiztonsági tudatosság növelése, valamint a kibertérben megjelenő fenyegetések széles körben történő megismertetése.

Az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője, Németh Ágnes az internet-tudatosság fontosságát emelte ki. Hozzátette: ha valaki bűncselekmény áldozatává válik, a lehető legrövidebb időn belül tegyen feljelentést.