Feszítik a húrt az ukránok: megtorpedózhatják új kijevi magyar nagykövetjelölt kinevezését

Vágólapra másolva!
Vaszil Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettes azt sejteti tegnapi Twitter-bejegyzésében, hogy megtorpedózhatják az új kijevi magyar nagykövetjelölt kinevezését. Azaz, az ukrán kormány tovább feszíti a húrt.
Vágólapra másolva!

Az ukránok miatt eddig sem túlzottan nyugodt magyar-ukrán kapcsolatot Vaszil Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettes bolygatta meg, aki hétvégén a következőket írta Twitterén:

Ezzel erősen azt sejteti, hogy Kijev megtorpedózhatja az új kijevi magyar nagykövetjelölt kinevezését. A diplomata Menczer Tamásnak, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkárának az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában elhangzott kijelentésére reagált.

Menczer Tamás barátságtalan gesztusként értékelte, hogy hónapok óta húzódik az új kijevi magyar nagykövet fogadó nyilatkozatának (agrément-jának) megadása.

„Megint mi vagyunk valamiben a hibásak? Magyarország külügyminisztériumának sajtótitkára vagy nem diplomata, vagy újfent élezi a helyzetet.

Jelzés arra, hogy a jelölt elfogadhatatlan. A fogadó ország nem köteles senkinek semmit megmagyarázni – írta a helyettes tárcavezető bejegyzésében, amelyet a Korreszpondent ukrán hírportál ismertetett.

Vaszil Bodnar a kölcsönös konzulkiutasítással kapcsolatosan nyilatkozva kifejtette a zn.ua hírportálnak: véleménye szerint Magyarország elkezdett úgy viselkedni, mintha Kárpátalja az ő területe lenne.

Védekezésképpen hozzátette, hogy nem csak a magyar útlevelek kiadásáról vagy a Kárpátalja fejlesztéséért felelős kormánybiztosi tisztség létrehozásáról van szó. Ismert, utóbbi megnevezést Ukrajna azért kifogásolja, mert szerinte ezáltal a magyar kormány már a belügyeibe avatkozik be.

Ukránok a magyar kisebbségek ellen

Az utóbb időben Ukrajna hibájából látványosan elmérgesedett Magyarország és Ukrajna közötti viszony. Elég csak arra gondolni, hogy a keleti-európai ország:

  • eltörölte a kisebbség- és így magyarbarát nyelvtörvényt,
  • kisebbségellenes médiatörvényt fogadott el,
  • nyílt elukránosítási szándékkal hoztak egy önkényes oktatási rendeletet, valamint
  • elkezdték vegzálni a magyar állampolgársággal is rendelkező kárpátaljaiakat.

Ahogy beszámoltunk róla, a két ország közötti amúgy sem rózsás helyzetet úgy sikerült még feszültebbé tenni, hogy szeptember 19-én az Ukrinform ukrán állami hírügynökség kiszivárogtatott egy rejtett kamerával készült felvételt, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek a beregszászi magyar konzulátuson. Pavlo Klimkin külügyminiszter az ügy kapcsán kijelentette, hogy a magyar konzulátus alkalmazottai megsértették Ukrajna törvényeit, ezáltal a konzuli kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt, ezért Budapest vagy hazarendeli az időközben nemkívánatos személynek minősített beregszászi magyar konzult, vagy Kijev utasítja ki.

Magyarország szerint viszont nem történt semmilyen törvénysértés, ezért a külügyminisztérium nem látta megalapozottnak egyetlen Ukrajnában szolgálatot teljesítő magyar diplomata hazarendelését sem.

A konfliktus csütörtökön robbant, amikor az ukrán külügyminisztérium diplomáciai jegyzékben tudatta, hogy a beregszászi magyar konzulátus egyik konzulját nemkívánatos személynek minősítette, és 72 órát adott neki az ország elhagyására. Nem késett sokat a magyar válasz sem: Budapest még aznap kiutasított egy ukrán konzult Magyarországról.