Megállíthatatlan mélyrepülés, így tették tönkre magukat az ellenzéki pártok

Karácsony Gergely; Vona Gábor; Szél Bernadett ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ felirat Közéleti személyiség foglalkozása miniszterelnök-jelölt névtábla politikus politikusnő SZEMÉLY TÁRGY
Budapest, 2018. március 12. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd (b), Szél Bernadett, az LMP (b2) és Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje a Független Diákparlament oktatásról rendezett miniszterelnök-jelölti vitáján a VI. kerületi Gödör Klubban 2018. március 12-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az ellenzéki zuhanás megállíthatatlannak tűnik. Jól látszik, hogy az áprilisi választás méretes buktája és az azt megelőző és követő összefogás körüli huzavonák tovább mélyítették a felszín alatti nézeteltéréseket a pártokon belül. Olyannyira, hogy ez már lassan az egyes pártok létét is fenyegeti. És még ezek a politikusok akarták az országot, egymással összefogva kormányozni. Nagy szerencséje a magyar népnek, hogy ez nem sikerült nekik. Alábbi cikkünkben összefoglaljuk, hogy mi történt az ellenzéki pártokkal, így az MSZP-vel, a Jobbikkal és az LMP-vel a választást követően, és hogy jutottak el a jelenlegi katasztrofális állapotukhoz.
Vágólapra másolva!

A 2018-as választás éjszakája végképp összetörte az addig dédelgetett hiú ellenzéki ábrándokat, és visszahozta a hataloméhségébe belebetegedett pártvezéreket a földre.

Ugyanis azt hitték ezek a fiúk és lányok, hogy a választópolgárok értékelni fogják azt a kutyakomédiát, amit hónapokon keresztül előadtak. Ez pedig arról szólt, hogy ki kivel és hogyan, és mennyire fog összefogni, ki kinek a javára fog visszalépni. Természetesen időközben előjöttek a régi ellentétek, és összefogás helyett inkább azzal voltak elfoglalva, hogy ki, hogyan döfi hátba a másikat.

Budapest, 2018. március 12. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd (b), Szél Bernadett, az LMP (b2) és Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje a Független Diákparlament oktatásról rendezett miniszterelnök-jelölti vitáján a VI. kerületi Gödör Klubban 2018. március 12-én Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nos, a magyar emberek ezt nem értékelték, és kinyilvánították, hogy sokkal inkább megbízzák újra a Fidesz-KDNP-t a kormányzással, minthogy ezt a csélcsap, viszálykodó bandát támogassák.

A döntés egyértelmű, elsöprő erejű, egészen pontosan kétharmados erejű volt.

Ennek már a választás éjszakáján meglett a következménye, mivel az MSZP teljes elnöksége lemondott. De tartotta a szavát, és visszalépett a politikától Vona Gábor, a Jobbik elnöke is, aki azóta videobloggerként zaklatja a jobboldali újságírókat.

Vona Gábor, választás 2018 Fotó: Szabó Gábor - Origo

A kisebb pártok közül az Együtt megszűnt, a Momentum elnöksége pedig, mivel nem jutottak be a Parlamentbe, szintén elbúcsúzott.

Ekkor még viszonylag egységesnek tűnt az LMP is, azonban hamarosan kiderült, hogy a mélyben bizony kibékíthetetlen ellentétek húzódnak, amik hamarosan olyannyira eszkalálódtak, hogy lassan a párt létét veszélyeztetik.

A szocik jó szokásuk szerint a legnagyobb bajban gyilkolták egymást

A már-már követhetetlen egyezkedést - és hát Botka közös erővel történő jégre tételét - követően jutott el az MSZP-Párbeszéd szövetség a választásokig, amely nem hozott túl szép eredményt a pártnak, az MSZP-Párbeszéd szövetség épphogy bejutott a maga 11,91 százalékával a parlamentbe.

És jó baloldali párthoz híven, nem tanulva a választás eredményéből, az új parlament felállásával ugyanott folytatták, ahol a választások előtt abbahagyták: maguk építése helyett egymás legyilkolásával voltak elfoglalva.

Molnár Gyula, MSZP, Választás 2018 Fotó: Polyák Attila - Origo

Emlékezetes, hogy alig pár nappal az után, hogy megalakult az MSZP új szövetségesének, a Párbeszédnek a frakciója, máris távozott Bősz Anett, a frakció egyik tagja, ami miatt - ha a független és mindenre kész Mellár Tamás nem menti meg őket - már az első héten megszűnhetett volna a Párbeszéd-frakció.

Az ok az volt, hogy az amúgy a Fodor Gábor által fémjelzett liberálisokhoz tartozó Bősz Anett

A háttérben azonban csúnyább dolgok is húzódtak, hiszen kiderült, hogy Molnár Gyula, Karácsony Gergely és Fodor Gábor fű alatt megegyeztek,

hogy az MSZP évi 60 millió forinttal támogatja a mérhetetlen Liberálisokat.

Persze erről az MSZP elnökségét, vezető testületeit elfelejtették tájékoztatni.

Nos a szocik ebben, a nem túl rózsás hangulatban mentek neki a júniusi tisztújításnak, ahol további érdekességek is borzolták a kedélyeket.

Eredetileg három elnökjelölt volt:

  • Mesterházy Attila, a párt volt elnöke,
  • Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, és
  • Kunhalmi Ágnes, a párt XVIII. kerületi képviselője.

Meg persze Szanyi Tibor negyedikként, aki jól megmondta a magáét, aztán mégsem indult el az elnökségért.

Budapest, 2016. október 23. Kunhalmi Ágnes, a Magyar Szocialista Párt budapesti elnöke (b) és Molnár Gyula, az MSZP elnöke az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, a Nagy Imre Emlékház előtt a 2016. október 23-án Forrás: MTI/Kallos Bea

No, eddig minden szép és jó lenne, azonban a párton belül népszerű Kunhalmi valamilyen rejtélyes – talán csak szocialista logikával érthető – oknál fogva az utolsó pillanatban visszalépett.
Azonban a szociknak ezt sem sikerült szépen csinálni,

hiszen Kunhalmi egyik jelöltet sem támogatta visszalépésével, hanem rábízta a mögötte álló küldöttekre a döntést.


Végül a belháborúból Tóth Bertalan frakcióvezető jött ki győztesen, a hírek szerint nem túl nagy arányban, így nem kell nagy szakértőnek lenni, hogy megállapíthassuk, hogy mekkora az egység a szocialisták háza táján.

Ezután viszonylagos nyugalom volt az MSZP-nél egészen szeptember közepéig, amikor a párt korábbi középvezetője, a győri szervezet volt alelnöke kilépett a pártból, mivel nem értett egyet azzal,

hogy az MSZP hazaáruló EP-képviselői megszavazták hazánk megbüntetését, a Soros-Sargentini-jelentést.

A magyar EP-képviselők: az MSZP-s Ujhelyi István, Szanyi Tibor és a Demokratikus Koalíció (DK) képviselői, Niedermüller Péter, valamint Molnár Csaba Forrás: MTI

A párt támogatottsága pedig időközben újabb mélypontot ért el, hiszen a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint az egymás gyilkolásával elfoglalt MSZP-Párbeszéd szövetség jelen állás szerint be sem jutna már a Parlamentbe.

Pártszakadás után pártszakadás a Jobbiknál

A Jobbik háza táján sem volt konfliktusmentes a Vona lemondását követő tisztújítás. Két ellentétes csoport csapott itt egymásnak és harcolt az elnökségért: a Vona Gábor bábjaként funkcionáló, és a pártelnök baloldali fordulatát mindenben kiszolgáló Sneider-Gyöngyösi duó, valamint a Toroczkai László alelnök és Dúró Dóra által képviselt radikális jobboldali irányvonal.

Végül Sneider Tamás 298–256-ra győzte le Toroczkait, tehát itt sem volt meggyőző többség a Vona féle, nevezzük így, Spinozás irányzat mögött.

Mint utóbb kiderült, a delegáltak mozgósítása sem volt éppen tisztességes, hiszen kiszivárgott egy hangfelvétel,

amelyben Tóth Péter, a Jobbik Csongrád megyei elnöke pénzt is ajánlott, hogy támogassák a küldöttek Sneidert.

Budapest, 2018. szeptember 29. Sneider Tamás, a Jobbik elnöke (j) és Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője a párt kongresszusáról tartott sajtótájékoztatón a budapesti Dürer Rendezvényházban 2018. szeptember 29-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Nos, ezek után azt gondolta volna az ember, hogy nyugvópontra jutnak a dolgok, és megkezdik a közös munkát az ellenérdekű felek. Ehelyett nem épp ez történt. Toroczkai és Dúró Dóra egy párton belüli platformot kívánt létrehozni, amelyet a párt új, a vloggerként újságírókat zaklató Vona meghosszabbított kezeként funkcionáló vezetése alapszabály-ellenesnek minősített - holott korábban volt már platform a pártban -, és kizárta Toroczkait a pártból, Dúrót pedig a Jobbik frakciójából.

Az új vezetés véres leszámolása azonban nem maradt következmény nélkül. Dúró és Toroczkai, kiegészülve a korábban kiebrudalt Novák Előddel, pártot alapított Mi Hazánk néven, ahova tömegesen léptek és lépnek a mai napig át komplett alapszervezetek, Jobbikos tisztségviselők.

Akiknek elegük van az egykor jobboldali párt cikkcakkjaiból, és a liberálisok felé tett egyre gyakoribb gesztusaiból.

Dúró Dóra Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ekkor újra azt gondoltuk, hogy a Simicskának és Vonának köszönhetően morálisan és anyagilag is csődbe juttatott a Jobbik, elérte a mélypontot, és innen már csak felfele lehet elindulni,

azonban az elmúlt napok eseményei bebizonyították, hogy még mindig van lejjebb.

Ahogy arról elsőként az Origo számolt be, néhány napja Vona keresztfia, Szotyori-Lázár Zoltán szolnoki jobbikos képviselő lényegében felvázolta a baloldallal való összefogás hétpontos forgatókönyvét az önkormányzati választásokra.

Szotyori keresztapját megszégyenítő gerinctelenséggel odáig jutott eszmefuttatásában, hogy nekik kellenek a Gyurcsány-párti – hordópüfölő – szavazatok is, de az LMP-vel és a Momentummal való teljes összeborulást ki is emelte.

Ha azt gondolhattuk volna, hogy ez valami vicc, a néhány napja a birtokunkba jutott levél igazolta, hogy a helyzet nagyon is komoly. Ebben Volner János a párt alelnöke a választókerületi elnökökhöz szól, és kezdeményezi a párt elnökségének feloszlatását és tisztújító kongresszus összehívását.

Ennek oka pedig az volt, hogy Volner erősen kifogásolta az LMP-vel való fúzió tervét, valamint felemelte a szavát az ellen is, hogy a fővárosban a DK-s jelöltet támogatta a párt.

A helyzet tehát véresen komoly.

Hódmezővásárhely, 2018. március 11. Volner János, a Jobbik alelnöke sajtótájékoztatót tart hódmezővásárhelyi kampányútja keretében 2018. március 11-én Forrás: MTI/Rosta Tibor

Hamar megjött a teljesen eszeveszett, és a baloldali fordulat irányába úgy tűnik, maximálisan elkötelezett frakcióvezetés válasza, és

pénteken kizárták a frakcióból Volner Jánost,

akit másik két jobbikos képviselő, Apáti István és Fülöp Erik is követett.

Hogy mi lesz ennek a következménye, azt még senki sem látja pontosan előre, de vélhetően a Volner mögött álló erők is faképnél hagyják a már végletekig kifordult, és lassan már mindenkinek lefekvő, teljesen gallyra vágott pártot.

Az LMP mindkét társelnökét elkergette

A zöldpárt háza táján is talán csak egy fokkal rózsásabb a helyzet. Alig zajlott le az áprilisi választás, máris nekiláttak egymás kinyírásának a párt tagjai. A hóhér szerepét pedig a párt Etikai Bizottsága játszotta, aki először Hadházy Ákost büntette meg, amely következtében Hadházy otthagyta a pártot, megelőzve a borítékolható kizárását.

De a párt másik társelnökét is elővették, Szél Bernadett is súlyos büntetéseket kapott az Etikai Bizottságtól, amely olyan faramuci helyzetbe juttatta a párt korábbi miniszterelnök-jelöltjét, hogy augusztusban inkább lemondott a párt elnökségéről.

Budapest, 2018. január 25. Szél Bernadett, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának LMP-s tagja érkezik a bizottság ülésére a Képviselői Irodaházban 2018. január 25-én. A kormánypárti képviselők távoztak az ülésről, ezért az határozatképtelenné vált. MTI Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

Majd miután újabb eljárást kezdeményeztek vele szemben, néhány napja kilépett a pártból is.

Az LMP-ben uralkodó "kiváló" hangulatról már beszámoltunk, és az kiderült Sallai Róbert Benedek múlt héten kiszivárgott leveléből. Sallai a maga szokott stílusában válaszolta meg a párttársai vele szembeni kritikáját, és úgy fogalmazott:

Majd végezetül a folytonos szivárogtatáson feldühödve kifejtette: „aki rendszeresen szivárogtat, az az anyukáját ejtse teherbe apukája ravatalán".

Sallainak azért estek neki a párttársai, mert ő volt, aki újabb etikai eljárást kezdeményezett Szél Bernadettel szemben. Tehát nagy lehet a "szerelem" köztük..

Sallai története is szép, mivel őt, szintén az Etikai Bizottság döntése alapján kizárták a pártból,

mert korábban összeverekedett Hadházy Ákossal, majd mégis visszavették a pártba. Szép kis csapat ez is.

Így megállapítható, hogy az ellenzék "kiváló" állapotban vág neki a közelgő európai parlamenti választásoknak, és nagy szerencséje Magyarországnak és a magyar embereknek, hogy nem ők vezetik az országot, mivel még magukat sem tudják.

A DK-ról azért nem ejtünk szót, mivel az egy egyszemélyes párt, amelyben pont emiatt nehéz lenne elképzelni belviszályokat, de lehetséges, hogy Gyurcsány Ferencnek még ez is sikerülhet.