A Fidesz lehet az Európai Néppárt egyik legerősebb tagja

Spanyolország tárt karokkal várja vissza Berlinből a migránsokat
Migrants celebrate outside the Center for Temporary Stay of Immigrants (CETI) after forcing their way through a fence between Morocco and the tiny Spanish enclave of Ceuta on February 17, 2017. Hundreds of migrants stormed the border between Morocco and Spain at Ceuta today, days after Morocco warned the EU of fresh migrant trouble failing progress over a trade deal. / AFP PHOTO / Antonio SEMPERE
Vágólapra másolva!
Az Európai Néppárton belül akár a harmadik legerősebb, míg a teljes Európai Parlamentet tekintve az első tízbe kerülhet a Fidesz-KDNP és szövetségesei a jövő évi európai parlamenti választáson. Mindez azt jelentené, hogy a hazai kormánypártok lennének az egyik legsikeresebb erők a kontinensen, valamint jelentősen megnőne Magyarország súlya az uniós testületekben. A Fidesz-KDNP az eddigi választásokon is az Európai Néppárt legsikeresebb tagja volt.  
Vágólapra másolva!

A Fidesz-KDNP lehet az Európai Néppárt (EPP) egyik legsikeresebb tagja a 2019-es európai parlamenti választást követően. A legfrissebb adatok szerint a hazai kormánypártok akár 14 mandátumot is szerezhetnek a választáson, és még nem beszéltünk azokról a határon túli képviselőkről (RMDSZ és Magyar Koalíció Pártja), akik ebben a ciklusban is végig teljes mértékben támogatták a Fideszt. Velük együtt akár 17 főt is delegálhatnak a kormánypártok az EPP-ben. De nézzük, ez mire is lehet elég.

A Fidesz lehet jövőre az Európai Néppárt egyik legerősebb tagja Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Harmadik legerősebb lehet a Fidesz

A mostani adatok alapján ez a 17 fő akár a harmadik legerősebb csoport lehetne az EPP-n belül, ami egyértelműen felértékelné Magyarország és a kárpát-medencei közösség súlyát az Európai Parlamentben. Önmagában nem sokat jelentene a harmadik legerősebb delegáció a pártcsaládon belül, de világosan látszik, hogy az elmúlt évtizedekben működő bal-jobb nagykoalíció várhatóan nem tudja megszerezni majd a 705 mandátum felét. Így pedig

felértékelődik a Fidesz-KDNP és szövetségeseik szerepe a leendő többség létrehozásában.

Az EPP-n belül a Fidesz volt a pártcsalád egyik legsikeresebb pártja az elmúlt három voksoláson. A jelenlegi kormánypártok 2004-ben, 2009-ben és 2014-ben 50 százalék körül végeztek. Ilyet ebben az európai pártszövetségben eddig senki nem produkált. Arra is fontos emlékeztetni, hogy a legutóbbi választáson pár tucat mandátumon múlott, hogy az EPP megelőzte a szocialistákat, és nem Martin Schulz lett a bizottság elnöke. Mindez a Fidesz szavazatai nélkül nem lett volna lehetséges.

Az első tíz is elérhető

A Fidesz mozgásterét az is nagyban megnöveli, és így az EPP-n belüli pozícióját erősíti, hogy a mostani állás szerint nem lehet azt sem kizárni, hogy kilenc frakció fog létrejönni a választások után. Mindezen frakciók között pedig a magyar kormánypártok a szövetségeseikkel kiegészülve nagyon erős lobbierővel rendelkezhetnek majd, és a néppártnak sem lesz érdeke, hogy szakítson a Fidesszel, mert nélkülük semmi esélyük sem lesz, hogy érdemben befolyásolják a döntéseket.

A tíz legerősebb tömörülés közé is kerülhet a Fidesz jövőre az EP-n belül Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

Ha uniós színtéren nézzük, akkor

a Fidesz és szövetségesei az első tíz legerősebb pártként is végezhetnek.

Mindez pedig azt mutatja, hogy nemcsak a néppárton belül erősödnének meg a pozícióik, hanem az egész EP-ben nőne a kormánypártok mozgástere. Ez pedig nemcsak azt jelentené, hogy a sorsdöntő szavazásokon a mérleg nyelve szerepébe tudnának kerülni, hanem a különféle bizottságokban is olyan módon sikerülne változtatni az arányokon, amiből egész Magyarország profitálhatna.

Sok múlik a részvételen

A Fidesz-KDNP érheti el a legnagyobb sikert az európai parlamenti választáson a tagországok közül - erről már Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatója beszélt. Az intézet legfrissebb kutatására hivatkozva azt mondta, a kormánypártok a Magyarországnak járó 21 képviselői helyből 13-at megszerezhetnek. Hozzátette, hogy

az EP-választásokon általában alacsony a részvétel, ezért az eredmény nehezen megbecsülhető.

A korábbi alacsony részvétel azzal magyarázható, hogy belpolitikai témák uralták ugyan a napirendet, mégsem volt belpolitikai súlya a választásnak. Most először azonban nem nemzeti témák lesznek a középpontban, hanem a bevándorlás és a szuverenitás kérdése - mondta a kutató.

A migráció a legfontosabb kérdése

Az EP-választás másik legfontosabb tétje, hogy a bevándorláspárti, vagy pedig a bevándorlásellenes erők kerülnek-e többségbe. A korábbi évtizedek EP-választásai általában olyan kérdések körül forogtak, amik nem nagyon érintették a mindennapokat.

Ezzel szemben most a migráció kérdése vált a legfontosabb üggyé,

sőt már az elmúlt években tartott parlamenti választások (Ausztria, Olaszország, Németország) középpontjában is a bevándorlás volt.

A migráció lesz az EP-választás középpontjában Forrás: NurPhoto/Gail Orenstein/NurPhoto/Gail Orenstein

A választás közeledtével a liberális baloldali politika is felismerte, hogy a társadalmak nem akarják az eddigi európai politika folytatását, hanem változást akarnak, a biztonságra törekszenek. Ezért mostanában számos politikus - köztük olyanok, akik korábban a nyitott határok és a tömeges beengedés hívei voltak - a külső határok védelméről beszélnek. Az EP-választás tehát nemcsak a magyar politika mozgásteréről szól, hanem Európa jövőjéről is. Ha a bevándorlást megállítani akaró pártok kerülnek többségbe, könnyebben megmaradhatnak az európai hagyományok is, és talán megállíthatóvá válik az iszlám térhódítása.