Mandátumtolvaj! - kiabálják Szél Bernadettre vezető LMP-sek

Szél Bernadett Juhász Péter
Vágólapra másolva!
Elszabadult a pokol a kilépését bejelentő Facebook-bejegyzése alatt. Az LMP-t nagyon súlyos konfliktusok szabdalják szét, a volt társelnök döntése ismét felszínre hozta a párton belüli feszültségeket. Így múlik el a világ dicsősége!
Vágólapra másolva!

Megírtuk, hogy a tisztségeitől három évre eltiltott Szél Bernadett tegnap Facebook-oldalán bejelentette, hogy otthagyja az LMP-t. A politikus nem bírta ki, hogy ne szúrjon oda volt pártjának, és a következőket írta:

Az apróbb tüske nem maradt következmények nélkül, valóságos kommentháború alakult ki a bejegyzés alatt, a párt vezető politikusai magukból kivetkőzve, látványos üzengetésbe kezdtek:

Gondolom a kölcsönös megbecsülés része, hogy lenyúlod a LMP listáján szerzett mandátumodat, ha már egyéniben képtelen voltál nyerni!

– indította a sort Kreitler-Sas Máté, aki az LMP XI. kerületi jelöltje volt az áprilisi parlamenti választáson. A politikus a kampányban hevesen ellenezte a régi balliberális politikai erőkkel való összefogást, egyik Facebook-posztjában az MSZP-DK közös jelöltje, Gy. Németh Erzsébet ellen kelt ki. „Újbudának egy helyben lakó lokálpatrióta képviselőre van szüksége, és nem egy ideejtőernyőztetett kerületi kötődés nélküli jelöltre" – írta arra utalva, hogy Gy. Németh Rákosmentén lakik, és minden a városrészhez köti.

– érkezett Szél védelmében Bárdos Rita, az LMP erzsébetvárosi jelöltje volt a 2014-es önkormányzati választáson. Majd feltette a kérdést gunyorosan: nyert-e valaha a párt egyéniben? Gyorsan meg is válaszolta, azt sugallva, hogy mindenhol össze kellett volna fogniuk: „oh wait, Csárdi Antal, mert ő volt az egyetlen KÖZÖS ELLENZÉKI JELÖLT."

Forrás: Facebook

A vitába bekapcsolódott a jelenlegi helyzet egyik kulcsfigurája, Moldován László VII. kerületi zöld képviselő is. A politikus volt a júliusi fegyelmi büntetések idején a párt etikai bizottságának vezetője, akit azóta budapesti elnöknek választottak meg.

Moldovánnak komoly szerepe van az LMP-n belüli hatalmi átrendeződésben, párton belül hozzá kötik a példátlan büntetések kiszabását.

Úgy tartják, maximálisan ellenzi a szocialistákkal és Gyurcsányékkal való összefogást, a külön politika híve.

– tette fel a kérdést a politikus, hasonló álláspontra helyezkedve, mint Kreitler-Sas.

Forrás: Facebook

Később azzal vádolta meg Bárdost, hogy régóta élen jár az LMP „fikázásában". "Bárdos sértett ember, kezeljük így!" – ezt már Nuszbaum Tibor, az LMP-közeli Reflektor blog munkatársa írta. A válasz nem késett az összefogáspárti politikus részéről: „megjött a Nuszbaum is :D remek kis csapat :D".

Forrás: Facebook

A vita sokáig ilyen keretek között folytatódott, ami tűpontosan rámutat az LMP-n belüli jelenlegi állapotokra. A pártot régóta az összefogás kontra önállóság kérdésköre osztja meg, ami egymásnak nekiszegülő szekértáborokra osztja a zöldeket. A vita az országgyűlési választás előtt is fellángolt: melyik a jó taktika? Ahogy korábban beszámoltunk róla, a választás után a párt látványos belső változáson megy keresztül, a véres tisztogatások mögött egyértelműen hatalmi logika húzódik meg. Egyelőre még nem egyértelmű, hogy merre halad tovább az LMP, csak annyi látható, hogy

az összefogást erőltetető politikusok folyamatosan szorulnak ki a pártból, így jelenleg a különutas politika hívei állnak nyerésre.

Ami persze a balliberális gondolatkörrel nem igazán egyeztethető össze.