Mit csinál egy igazán független baloldali újságíró? Pártigazgató lesz.

Murányi András
Budapest, 2016. október 9. Murányi András, a Népszabadság főszerkesztője (k) nyilatkozik a sajtó munkatársainak, miután tárgyalt a kiadó vezetőivel a napilap Bécsi úti székházánál 2016. október 9-én. A Mediaworks kiadó október 8-án bejelentette, hogy felfüggeszti a Népszabadság nyomtatott és internetes kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig azért, hogy „valamennyi érintett ezen kiemelt feladatra tudjon koncentrálni”. A kiadó tájékoztatása szerint a lap eddig 5 milliárd forintos veszteséget termelt. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A minipárt mai közleményével megmutatta, nincs mindig végveszélyben a sajtószabadság, csak ha ők úgy döntenek! Az állampárt egykori lapjának egykori főszerkesztőjével, a teljesen független Murányi Andrással erősített a demokraták legkisebb gyülekezete, a Párbeszéd!
Vágólapra másolva!

Létezik ez a Párbeszéd nevű szervezet, amely leginkább két dologról ismert:

  • emberfeletti teljesítménnyel tartják magukat a 0 és az 1 százalékos támogatottsági sávban, úgy, hogy nem kúsznak fel az 1,01 százalék feletti tartományba, de nem is merülnek alá a mínuszos mezőkbe, valamint
  • van egy Karácsony Gergely nevű politikusuk, aki egyszerre minden szeretne lenni: főpolgármester, zuglói városvezető és európai parlamenti képviselő.

Ez a kivételes adottságú párt 2013-as megalakulása óta folyamatosan és kiemelten foglalkozik a magyarországi médiahelyzettel, azért, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy a posztkommunista korszakból kitörve némileg kiegyenlítődött a politikai blokkok közötti verseny, másképp fogalmazva a jobboldal lefaragott valamit a súlyos hátrányából. Szerintük ez nincs így jól, sokkal jobb lenne, ha csak a Soros-blog, meg a 24.hu létezne, és csak ezeket a felületeket olvasnák az emberek. Hogy Magyarország egy időutazás keretében visszarepüljön a rendszerváltást megelőző időszakba, mindent megtesznek: aggódó, riogató közleményekkel, nyilatkozatokkal árasztják el a közvéleményt. Itt van néhány példa rá, néhány perces guglizással a következő találatok bukkantak fel:

  • 2017-ben az Újabb szög a sajtószabadság koporsójában elnevezésű közleményben tiltakoztak a reklámadó tervezett módosítása ellen, mert az szerintük diszkriminatív, ellehetetleníti a független médiát.
  • Szintén 2017-ben Tordai Bence párbeszedés aktivista-politikus 7 pontban vázolta, hogy szerinte mi a baj az Orbán-kormánnyal. Természetesen nem maradhatott ki a sajtó sem, természetesen Tordai szerint a kabinet végtelenül gonosz módon be akarja darálni a médiát.
  • A helyzet odáig fajult, hogy 2017. augusztus 20-án Karácsony kénytelen volt Juhász Péterrel karöltve a független sajtót megmenteni, és ezért tüntetést szerveztek az államalapítás ünnepére.

Mi következik mindebből? A Párbeszéd szerint évek óta hatalmas veszélyben van a sajtószabadság Magyarországon.

Mit lép erre a párt? Leigazolt egy ex-Népszabadságost kommunikációs igazgatónak!

„Október 1-jétől Murányi András tölti be a Párbeszéd kommunikációs igazgatói posztját. A 43 éves újságíró, kommunikációs szakember több mint két évtizede dolgozik a médiában; legutóbb a Zoom.hu hírigazgatójaként tevékenykedett, előtte a Népszabadság főszerkesztője és a Nemzeti Sport-csoport általános főszerkesztő-helyettese volt” – olvasható a minipárt honlapján a kedves bemutató szöveg a szakemberről, aki képességeit ezúttal nyíltan kamatoztathatja a politikában. Ugyan ezt eddig is megtette, csak éppen független újságíróként!

Az ATV stúdiójában legutóbb olyan vehemenciával támadta L. Simon László fideszes politikust, hogy egy kommunista vérbíró eltörpült volna mellette.

De hát ilyen a független médiamunkások élete. „András újságírói munkáját nagyon sokra tartjuk, és ezért különösen büszkék vagyunk arra, hogy csatlakozik a csapatunkhoz, és szakértelmével segíti a munkánkat” – ezt már Szabó Tímea és Karácsony Gergely nyilatkozta arról, hogy milyen nagyszerű emberről van szó, és mekkora segítséget jelent nekik egy ex-Népszabadságos munkatárs érkezése.

A Párbeszéd legújabb műveletével megmutatta, nincs mindig végveszélyben a sajtószabadság, csak, ha ők úgy döntenek!