Provokáció lehetett a rejtett videózás a beregszászi konzulátuson

Vágólapra másolva!
Előre kitervelt provokáció lehetett a titkos felvételek készítése az állampolgársági eskütételről a beregszászi magyar konzulátuson, ahogyan a nyilvánosságra kerülése is jól időzítettnek látszik a magyar és az ukrán külügyminiszter találkozója előtt. Ezt mondta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.
Vágólapra másolva!

Brenzovics László elmondta, hogy

a felvételeket hónapokkal a megjelenésük előtt, még a nyár elején rögzíthették.

Zavarosnak nevezte a kettős állampolgársággal kapcsolatban kialakult jogi helyzetet. Az ukrán alaptörvény 25. paragrafusa egyértelműen rögzíti, hogy az ukrán állampolgárságtól senkit nem lehet megfosztani.

Elmondta, hogy az ukrán kormány több tagja is bizonyíthatóan kettős állampolgár, mégsem büntettek még soha ezért minisztereket, de más állami alkalmazottakat sem.

A szövetség vezetője kifejtette, hogy a többes állampolgárság kérdése a 90-es évekbe nyúlik vissza, akkoriban merült fel, hogy az autonóm köztársaságnak számító Krím lakói különleges állampolgárságot kapjanak. Ezért rögzítették, hogy Ukrajnában egységes állampolgárság létezik, amit később a kétértelmű megfogalmazás miatt egyetlen állampolgárságként kezdtek értelmezni.

Brenzovics László biztosra veszi, hogy a hazaárulási vádak egyetlen bíróságon sem állnák meg a helyüket.

Hozzátette, hogy a kárpátaljai magyarságra nézve jogi következmények nélkül is káros lehet a vádaskodás, az indulatok szítása és a kisebbségellenes hangulatkeltés.