Sargentini továbbra is tökéletesnek gondolja magát

Sargentini, ünnepeltette magát, ünnepel
Vágólapra másolva!
Judith Sargentini nyilatkozott az osztrák hírügynökségnek, és ahogy eddig is, most is tökéletesnek nevezte a Soros-Sargentini jelentést. A zöldpárti európai parlamenti képviselő az APA osztrák hírügynökség által szerdán közölt interjúban azt állította, ellentétben azzal, amit a magyar kormány állít, a beszámolóban "nincs hiba", és készítésekor kizárólag olyan forrásokra támaszkodott, amelyekben "senki sem kételkedhet komolyan".
Vágólapra másolva!

Sargentini azt állította, hogy a jelentés nem "zöld pamflet", hanem - mint fogalmazott - a "létező problémák alapos felsorolása". Azt is állította, hogy próbált kapcsolatot keresni a magyar kormánnyal, de azt nem részletezte, hogyan.

Azt mondta, nem arról van szó, hogy csak Magyarországot "szúrják ki" és állítják egyedüliként pellengérre Lengyelország mellett. Az Európai Parlament intenzíven foglalkozik a jogállamiság romániai vagy éppen a sajtószabadság szlovákiai és máltai helyzetével - állította, és sértődötten hozzátette, hogy a magyar kormány mindent megpróbál a jelentés és a szavazás lejáratására, és becsmérli őt.

Azt is állította, hogy sok levelet kapott Magyarországról, amiben köszönetet mondanak neki, és univerzális jelentőséget tulajdonított a jelentésének: "Ez jel más európai uniós országok lakosainak is, akik hasonló dolgoktól tartanak" - mondta.

Judith Sargentini a Bécsben adott interjúban üzent az osztrák kancellárnak is, akitől elvárja, hogy az unió soros elnökségét ellátó Ausztria tűzze napirendre a Magyarországgal szembeni eljárás ügyét az Európai Unió Tanácsának legközelebbi ülésén. Azt is üzente neki, hogy ha nem így tesz, akkor az az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) erkölcsi győzelmét jelentené. A Néppárt koalíciós partnere az eljárás kezdeményezése ellen szavazott az EP-ben.

Judith Sargentini szerint az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsnak rendkívül komolyan kell vennie az EP-ben zajlott szavazást, ugyanis a képviselők jelentős többsége támogatta az eljárás megindítását, a baltól a jobboldalig, mind a 28 tagországból. Külön megemlítette Manfred Webert, a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt frakcióvezetőjét, aki szeretne Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke "örökébe lépni". Hozzátette, ha az ügyből "nem lesz semmi, annak a politikai akarathoz lesz köze".