Úgy közlekedj, mintha a számodra legfontosabbak lennének körülötted

Vágólapra másolva!
Újszerű, az ésszerű érvek helyett az érzelmi húrokat megpendítő baleset-megelőzési programot hirdet az Autós Nagykoalíció - írta a Ripost. 
Vágólapra másolva!

Ugye, hogy nem száguldoznál szűk városi utcákban, ha tudnád, hogy a gyermeked bármelyik pillanatban leléphet eléd a járdára?

Ugye, hogy nem előznél beláthatatlan kanyarban, ha tudnád, hogy a szerelmed jön veled szembe? Ugye, hogy lassítanál a zebra előtt, ha a barátaid szeretnének átkelni az úton?

Közlekedj úgy, mintha a körülötted sétálók, biciklizők, motorozók és autózók a saját szeretteid, családtagjaid, barátaid, ismerőseid lennének!

Viselkedj úgy, mint ahogy velük viselkednél!
Legyél előzékeny, körültekintő, figyelmes és gondoskodó – akárcsak otthon a családtagjaiddal, a szerelmeddel, a baráti körben a barátaiddal, a suliban az osztálytársaiddal, vagy éppen a munkahelyen a kollégáiddal!

A tudomány már régóta tudja, hogy döntéseinket az esetek túlnyomó többségében nem tényszerűen, hanem érzelmi alapon hozzuk meg.

Ezt a megközelítést építi be új közlekedésbiztonsági programjába az autóipar és az autós szakma legfontosabb szereplőit tömörítő Autós Nagykoalíció. Az egyesület fennállásának 10 éve alatt mindig is kiemelten foglalkozott a közlekedésbiztonság fejlesztésének legfontosabb kérdéseivel, és az elmúlt időszak romló hazai közlekedési statisztikáit figyelve úgy érzi, új lendületet kell adnia a közlekedők szemléletformálásában betöltött aktivitásának.

„Az egyik legfontosabb célunk annak elősegítése, hogy aki reggel elindul, az egészségben haza is érjen!"
– hangsúlyozza a szervezet sokat hangoztatott célkitűzését Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke.

„A gyerekektől a nyugdíjasokig mindenkinek joga van épségben és biztonságban közlekedni, elindulni és odaérni. Ez csak úgy valósulhat meg, ha saját magunkon kívül másokra is odafigyelünk. Maga a KRESZ egy önálló nyelv, amit ha ismerünk, tudunk egymással kommunikálni, ha nem, esélyünk sincs, hogy megértsük egymást." – szemléltette az „összközlekedési társasjáték" lényegét Knezsik István.

Az Autós Nagykoalíció a következő időszakban rendszeresen mutat be közérthető formában tipikus közlekedési veszélyhelyzeteket, problémákat a sebesség helyes megválasztásától az irányjelző használatáig, és fogalmaz meg ezek megoldására irányuló közérthető közlekedési jótanácsokat.

Teszi mindezt azért, hogy lehetőség szerint soha senkivel ne történjen súlyos vagy halálos baleset...