Döntött a bíróság a hurghadai busztragédia ügyében

hurgada buszbaleset
Hurghada, 2011. november 7. A magyar turistákat szállító autóbusz, amely eddig ismeretlen okból felborult Egyiptomban, a vörös-tengeri üdülőhely, Hurghada közelében 2011. november 6-án este. A balesetben 11-en vesztették életüket, 29-en megsérültek. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Tizenegy magyar turista halt meg abban a hurghadai balesetben, amikor egy turistabusz túl gyorsan akart bevenni egy éles kanyart, és az oldalára borult 7 évvel ezelőtt. A károsultak azt akarják, hogy a bíróság kötelezze az utazási irodát véghatáridő nélküli, havi kártérítés kifizetésére. Az ügyben ma döntött a bíróság.
Vágólapra másolva!

D. Diána is azon a buszon ült, ami 2011-ben felborult Hurghadában.

Az akkor kiskorú lánynak meghalt az unokatestvére, az egyik kezét amputálni kellett, a másik keze is úgy megsérült, hogy gyakorlatilag használhatatlan lett.

Az apja, D. Péter is buszon volt, ő nem sérült meg komolyan.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A lány mosolyogva érkezett meg a Fővárosi Törvényszékre, ahova az apja kísérte el, ahogyan eddig mindig. A Best Reisen utazási irodát senki sem képviselte a tárgyaláson.

A bíróság elsőfokú ítélete alapján D. Diánának havonta 299 ezer forintot, valamint 2014-ig visszamenőleg több mint 10 millió forintot kell 15 nap alatt kifizetnie a Best Reisen utazási irodának.

Mivel a Best Reisent senki sem képviselte a tárgyaláson, nagyjából egy hónap múlva tudnak majd fellebbezni a döntés ellen.

D. Péter, a súlyosan megsérült lány apja az ítélet után az Origónak elmondta, hogy elégedett az ítélettel.

– mondta az apa, majd hozzátette, hogy a lánya már túltette magát a baleset szörnyűségein.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Ahogyan azt korábban megírtuk, 2011. november 6-án három turistabusz indult el a hurghadai üdülőparadicsomból a repülőtérre. Az elsőn 39 magyar turista ült. Ez volt az, ami 90 km/órás sebességgel akart bevenni egy éles kanyart. A busz a padkának ütközött, és a bal oldalára borult, majd hosszú métereken keresztül csúszott a földön, mielőtt megállt volna.

A balesetben tizenegy magyar turista meghalt, köztük több gyerek is. Huszonkilencen megsérültek, többen életveszélyesen. Volt, aki a mellette ülő édesanyját és a feleségét is elvesztette.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Laczkovics Gergelynek örökre megváltozott az élete a baleset után. A bal karját és a jobb fülét amputálni kellett, és több arcműtéten is átesett.

– mondta a férfi a két évvel ezelőtti tárgyaláson az Origónak.

A férfi két évvel a tragédia után anyagi kártérítést kapott a nyaralásukat szervező vállalkozás különböző, egyiptomi partnercégeinek biztosítóitól, de a Best Reisen utazási iroda nem fizetett semmit.

A cég csődöt jelentett. Az egyiptomi bíróságon tartott első tárgyalás megállapította a buszsofőr felelősségét. A Best Reisennel kapcsolatban viszont akkor nem döntött a bíróság.

2016 júniusában a Kúria megállapította, hogy a károsultak jogosultak kártérítésre. Ez alapján, ha a bíróság úgy dönt, az áldozatok akár több millió forintos kártérítést is kaphatnak havonta a Best Reisentől.