Macronnak már egy tőmondat is elég, hogy a nemzetállamokat támadja

MACRON, Emmanuel
Salzburg, 2018. szeptember 20. Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozik a sajtónak az Európai Unió salzburgi nem hivatalos csúcstalálkozójának második napi ülése előtt 2018. szeptember 20-án. (MTI/AP/Kerstin Joensson)
Vágólapra másolva!
A francia elnöknek egy rekordrövid mondat is elég volt tegnap közösségi oldalán, hogy Soros Györgynek tiszteletteljesen megfeleljen. Napi Soros-Macron-tengely.
Vágólapra másolva!

Emmanuel Macron nem eresztette bő lére mondanivalóját tegnapi Twitter-üzenetében. A francia elnök szokásához híven a nemzetállamokat ostromolta, csak valamivel agresszívebben, nyíltabban, és rövidebben, mint máskor.

– írta közösségi oldalán a bevándorláspárti politikus az ENSZ-közgyűlés ülésszakának kezdetét követően.

Emlékezetes, Orbán Viktor, és Matteo Salvini augusztus végén fektette le egy új szellemi alapokon álló Európa építését célzó szövetség alapjait, amely a Soros György pénzelte és az Emmanuel Macron vezette bevándorláspárti erőkkel szemben határozta meg magát. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón mind a magyar miniszterelnök, mind az olasz belügyminiszter éle szavakkal bírálta a francia elnök politikáját. Orbán egyenesen azt mondta, hogy

Macron fel akarja robbantani az Európai Néppártot, ő vezeti azt a politikai erőt Európában, amely a migrációt támogatja.

A nemzetközi média úgy értékelte a milánói történéseket, hogy Orbánék hadat üzentek a jelenlegi európai elitnek. Valamivel több mint fél évvel a májusi európai parlamenti választás előtt két politikai csoportosulás rajzolódik ki Európában: a magyar kormányfő által vezetett bevándorlásellenes erők, akik nemzetállami modellben, valamint a Macron nevével fémjelzett migrációt támogató erők, akik egyfajta európai egyesült államokban gondolkodnak. „Macron francia elnök végzetes hibát követ el azzal, hogy a migrációs válságban Orbán Viktor ellenfele akar lenni" – ezt már a világ egyik legtekintélyesebb napilapja, a Le Figaro írta. A konzervatív lap szerzője szerint

Macron gyenge és elszigetelt, Orbán Viktor viszont a jövő embere.

Valóban: a francia elnök a külpolitikában igyekszik kompenzálni a belpolitikai térvesztését. Ugyanis a legfrissebb felmérések szerint a francia elnök népszerűsége rekordalacsony, és a kellemetlen ügyek sem kerülik el. Tegnap írtuk meg, hogy Macron botrányt botrányra halmozó testőrparancsnoka korábban azt állította, hogy sosem viselt fegyvert a francia elnök kampányának központján kívül, ám egy fényképen, ami még 2017-ben készült Poitiers-ben, fegyvert tart egy pincérnő fejéhez.