Az őrület határán: Demszky Gábor tyubityelkában csajozni tanít

Heller Ágnes Demszky Gábor
Vágólapra másolva!
Kirgiz népviseletben, tyubityelkában sikerült bejelentenie, hogy jövőre elindulna a főpolgármesteri címért. Budapest korábbi vezetőjének egyetlen egy olyan mondata sem hangzott el a balliberális 24.hu-val való beszélgetése során, ami hozzávetőlegesen arra utalt volna, hogy kicsit is magánál van. Demszky Gábor valóságos merényletet követett el az emberiség és a józan ész ellen.
Vágólapra másolva!

Demszky Gábor, ex-SZDSZ-es politikus a magyar politika megfejthetetlen jelensége: úgy tudott 20 éven keresztül a főváros polgármestere lenni, hogy gyakorlatilag az égadta egy világon nem csinált semmit, már ami a városvezetést illeti. A Demszky-érában a fejlesztések finoman szólva sem képeztek a budapesti mindennapok részét, a magyar város szinte minden mutatóban alaposan lemaradt a környező, régiós országok fővárosaihoz képest. És akkor ott volt persze a mérhetetlen korrupció, a letartóztatások, a négyes metró, az OLAF-jelentés. A volt városvezető két dologban volt igazán nagymester:

  • látványosan, mindenki által befogadhatóan megmutatta, hogy ő aztán tényleg nem csinál semmit, ha nem muszáj, és
  • ha mégis muszáj volt valamit csinálnia, akkor gyorsan korrigált, hogy úgy tűnjön, nem csinált semmit.

Kiváló adottságai ellenére 2010-ben már nem indult el a főpolgármesterségért, ennek ellenére bizonyos értelmezési keretben továbbra is a magyar közélet szerves részét képezi. Miután a politikából kiszállt, olybá tűnik, mintha kissé megzuhant volna. Remek példa ennek érzékeltetésére, hogy az országgyűlési választás napján, szamizdat osztogatás közben ásványvizes palackkal vette üldözőbe az ECHO TV riporterét.

Az indítékot nehéz megfejteni, de a 24.hu nevű erősen balos portál tegnap elérkezettnek látta az időt, hogy egy gigahosszúságú interjúban mutasson rá Demszky Gábor jelenlegi szellemi állapotára.

A művelet erősen felvet szakmai, és erkölcsi kérdéseket, hiszen a portál egy szemmel láthatóan rossz állapotban lévő ember megnyilvánulásaiból próbált látogatottságot produkálni.

A beszélgetés egy megállás nélküli, tökéletesen megvalósított, intenzív támadás a normális emberek ellen, akik az egészről még csak nem is tehettek.

A 24.hu munkatársa készségesen segédkezett Demszkynek ahhoz, hogy totálisan megsemmisítette magát, hiszen az ex-politikus felhőtlenül, kötöttségek nélkül csinálhatott hülyét magából. Az ex-polgármesternek ugyanis egyetlen egy olyan mondata nem akadt a beszélgetés során, ami hozzávetőlegesen arra utalt volna, hogy kicsit is magánál van. Egyedüliként az a gondolata értelmezhető politikai értelemben, hogy fontolgatja, elindul a jövőre esedékes főpolgármester-választáson.

– jelentette be politikai motivációit kirgiz népviseltben, úgynevezett tyubityelkában, hogy egy másodpercig se lehessen komolyan venni gondolatait. Miután egy 3152 szavas, emberiség elleni merényletről van szó, ami nem könnyen szemlézhető, annak stabil hülyesége miatt, ezért pontokba foglalom össze a „legfontosabb" „gondolatokat", ezek derültek ki:

  • Demszky Gábor nem csak szellemileg, hanem anyagilag is megzuhant, hiszen árulja a szamizdatos archívumát, amiből milliók érkeztek a házhoz. Viszont a minap adta el kocsiját, amiből még olcsóbbat, még öregebbet vett helyette. „Ez sok mindent elmond az anyagi helyzetemről." – tette hozzá egy horvát nyaraló boldog tulajdonosaként az ex-SZDSZ-es politikus.
  • Szerinte nincs demokrácia Magyarországon, illegitim a rendszer, mert a Soros-Sargentini-jelentés is valami hasonlót foglalt magában.
  • Demszky szerint a kormányt úgy lehetne megbuktatni, hogy ki kellene vonulni a parlamentből és visszahozni a nyomtatott szamizdatos módszereket. „A papír, az ér el mindenkihez. Csomóan nem olvasnak netet, én hozzájuk is szólni akarok." – vázolta programját.
  • Hogy ez a módszer működik, azt mi sem bizonyítja jobban szerinte, minthogy „a tavaszi választási kampányban kétszer körbejárta az országot egy harmincfős csapattal." Igazi szabad demokrataként hozzátette, hogy akció közben „szurkáltuk a szörnyeteget, ráadásul jobban megismertük az országot."
  • A szamizdat mellett azonban szükség van szabadegyetemek szervezésére a kormánybuktatáshoz. Erre példaként a nászútján felbukkanó Heller Ágnes filozófus-agitátort hozta, aki már három, rendkívül jól sikerült előadást is tartott Demszky lakásán, az egyiket Lukács Györgyről.
  • Mindez még mindig nem elég, undergroud könyvkiadásra is szükség van.
  • Meglátása szerint a MOMA-s Bokros Lajos, a jobbikos Staudt Gábor, az LMP-s Csárdi Antal és a liberális Bodnár Zoltán senkik, mert az emberek nem emlékeznek rájuk.
  • „Csak spricceltem rá, hahaha." – reagált arra a kérdésre, ami azt firtatta, hogy miért üldözte az EchoTV munkatársát a választás napján.
  • Az ötödik feleségét fogyasztó exvárosvezető elárulta, hogy tudja hogyan kell egy nőt elcsábítani. „Nekem pedig van egy speciális vállfogásom. És ez elég. Még puszi sem kell." – tette világossá módszerét.
  • Szerinte az SZDSZ-t Medgyessy Péter, volt szocialista kormányfő tette tönkre, nem a korrupció.