Vágólapra másolva!
A Tízezer új fát Budapestre! elnevezésű program keretében az utóbbi két évben több mint nyolcezer üres fahelyre ültettek új növényt szerte a fővárosban – tudta meg a Magyar Idők.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint 2019-ig a Főkert Nonprofit Zrt. a program keretében nyolcezer fát tervezett ültetni Budapesten, ám ezt a számot meghaladják év végéig. A vállalat tájékoztatása szerint ugyanis

8238 fát ültetnek el a fővárosban 2019-ig.

A projekt része lesz az Andrássy úti fasorok rekonstrukciója is, ám erről a szervező fővárosi önkormányzattal és a kerületi önkormányzattal, valamint különböző szakmai szervezetekkel – tájépítészekkel, növényvédelmi és faiskolai szakemberekkel – kell egyeztetniük. A fafajtát, annak méretét és az időpontot csak ezután tudják megmondani – írták tájékoztatásukban.

Közleményükben továbbá azt írták, hogy lopásról, egyéb károsításról nem érkezett hozzájuk bejelentés,

a lakosság részéről inkább pozitívak a visszajelzések,

bár vannak, akik kifogásolják, hogy az üzletük, illetve házuk elé több növény kerüljön.

Egyre több a fa Budapesten Fotó: Polyák Attila - Origo

A program megálmodója Persányi Miklós, a Liget-projekt kert- és tájépítészeti beruházásaiért felelős kormánybiztosa, a projekt indulását pedig 2016-ban jelentette be Tarlós István főpolgármester.

A Városligeti fasor teljes hosszában megújult a 170 vasgesztenyefa telepítésével.

Továbbá a program bevezetésének őszén 75 darab magas kőrist ültettek a II. kerületi Hűvösvölgyi útra, több mint félszáz juharfát a Hungária körút X. kerületi szakaszára és 70 darab facsemete került a zuglói Nagy Lajos király útjára is. A IV. kerületi Fóti útra 77 darab gömbakácot ültetett ki a társaság, valamint összesen 50 darab gömbkőrist a Kőbányai út VIII. és X. kerületi szakaszára. Ezenfelül a Gyömrői út és a Ferihegyi gyorsforgalmi út is gazdagabb lesz 130 fával.

A korábbi évek őszi faültetéseinek számát jóval meghaladták,

mivel a program indításának évében 1653 darab fát ültetett el a Főkert,

ezen belül pedig több mint 120 faültetésre vonatkozó lakossági kérést is teljesítettek, valamint 145 helyszínen pótolták a hiányzó fákat. Az elmúlt két évben Budapest 20 kerületének 62 utcájában telepítettek 18 fajta várostűrő növényt. A program teljesülésével egyben 1127, korábban üres fahelyet is beültetnek.

A fővárosi önkormányzat egyébként azért döntött a nagyszabású program elindításáról, mert a Budapesten található fasorok foghíjassá váltak, továbbá sok fa elöregedett, ezáltal balesetveszélyessé is vált.