Több mint 1 milliárd forint jut a csepeli egészségügyi fejlesztésre

BORBÉLY Lénárd; NÉMETH Szilárd; RÉTVÁRI Bence
Budapest, 2018. szeptember 25. Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere sajtótájékoztatót tart a csepeli egészségügyi fejlesztésekről a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat és Szakrendelő udvarán 2018. szeptember 25-én. A csepeli járóbeteg-szakellátók fejlesztésére 1,9 milliárd forint jut az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében. A háttérben Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára (b) és Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Csepel egykori polgármestere. MTI Fotó: Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Az Egészséges Budapest Program (EBP) révén 700 milliárd forintból újul meg Budapest és Pest megye egészségügyi ellátása. A program keretében a csepeli járóbeteg-szakellátók fejlesztésére 1,9 milliárd forintot jut.
Vágólapra másolva!

Borbély Lénárd Csepel Fideszes polgármestere keddi sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az önkormányzat a fejlesztéshez 190 millió forinttal járul hozzá. A korszerűsítésre leginkább az egykori csepeli szülőotthon épülete szorul, a fejlesztések során az épület teljesen megújul, ezen kívül kialakítanak egy új gyermek pulmonológiai rendelőt, belgyógyászati szakrendelést és sürgősségi ambulanciát alakítanak ki –emelte ki Borbély.

Budapest, 2018. szeptember 25. Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere sajtótájékoztatót tart a csepeli egészségügyi fejlesztésekről a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat és Szakrendelő udvarán 2018. szeptember 25-én. A csepeli járóbeteg-szakellátók fejlesztésére 1,9 milliárd forint jut az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében. A háttérben Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára (b) és Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Csepel egykori polgármestere. MTI Fotó: Mónus Márton Forrás: MTI/Mónus Márton

Az épületben a megújuló öltözők és közösségi terek mellett egy új mentálhigiéniás központ is helyet kap, továbbá klimatizálják a helyet és a kornak megfelelő informatikai rendszert építenek ki

–tette hozzá.

A központi telephelynek számító Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat és Szakrendelő beruházásával kapcsolatban a polgármester elmondta: az épületen 2004-2006 között teljes épületgépészeti rekonstrukciót végeztek. Az EBP forrásából továbbá korszerűsítik az egynapos sebészeti ellátást, digitalizálják a radiológiát, fejlesztik a kardiológiai, az urológiai és a gasztroenterológiai műszerparkot, illetve itt is megvalósul az informatikai eszközök teljes korszerűsítését valósítják meg.

A tervek szerint a beruházások 2019-2021 között valósulnak meg.

A sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások parlamenti államtitkára elmondta: az EBP révén 700 milliárd forint kormányzati forrás jut a Budapest és Pest megye egészségügyi ellátására. Rétvári Bence hozzátette: ennek keretében a létrejövő három centrumkórházon kívül 25 társkórház ás 32 szakrendelő fejlesztése valósulhat meg az elkövetkező években.

Az idei költségvetésben 30 milliárd, a jövő évi büdzsében 41,9 milliárd forintot biztosít a kormány a fejlesztésekre.


Rétvári hangsúlyozta, hogy az EBP gép, illetve műszerbeszerzésre és informatikai beruházásokra is biztosít forrásokat. A napokban lesz a közbeszerzési eljárás eredményhirdetése, és a beszerzés még ebben az évben megvalósulhat –tette hozzá.

Ennek köszönhetően négy érfestő készülék, négy CT, négy MR, öt röntgen, egy digitális mammográf, egy digitális képmenedzsment-rendszer és egy lineáris gyorsító beszerzésére kerülhet sor, amikkel 10 százalékkal több vizsgálat végezhető.

Budapest, 2018. szeptember 25. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart a csepeli egészségügyi fejlesztésekről a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat és Szakrendelő udvarán 2018. szeptember 25-én. A csepeli járóbeteg-szakellátók fejlesztésére 1,9 milliárd forint jut az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében Forrás: MTI/Mónus Márton

Az informatikai fejlesztésekről szólva Rétvári hozzátette: egymilliárd forint értékben vásároltak számítógépeket, monitorokat, nyomtatókat a központi régió kórházaiba, és további hárommilliárd forint értékben továbbiak beszerzése valósul meg az év végéig.

Mint mondta, ezekkel a beruházásokkal a munkaállomások teljesen megújulnak.

Az önkormányzat hosszú évek óta folyamatosan nagy hangsúlyt helyez az itt élők egészségügyi ellátásának emelésére – ezt már Németh Szilárd, Csepel egykori polgármestere, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára mondta el. Példaként említette a lányoknak adható HPV oltást, amit a kerületben vezette be elsőként.