Ma Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország

Weisz Péter, gyöngyösi és más zsidó hitközösség vezetője
Gyöngyös, 2014. november 27. Weisz Péter, a Barankovics Izraelita Műhely vezetője beszédet mond a Béke gondolata Ábrahám örököseinél című, a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok Országos Szövetsége és a Barankovics Izraelita Műhely közös konferenciáján a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán 2014. november 27-én. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Azok vádolják most az Orbán-kormányt, akik Izraellel szemben hoznak döntéseket, támogatnak a zsidó állammal szemben fellépő szervezeteket – fogalmazott a gyöngyösi zsidó hitközösséget is vezető Weisz Péter a Magyar Hírlapnak, hozzátéve, a miniszterelnöknek igaza van abban, hogy az Izrael-ellenesség az antiszemitizmus újkori formája.
Vágólapra másolva!

A hírportál a Soros-Sargentini jelentésben, illetve annak strasbourgi vitájában felmerülő antiszemitavád kapcsán kereste meg Weisz Pétert, aki elmondta: Európa nagyvárosaival ellentétben

Magyarországon bármelyik településen végig lehet sétálni kipában, és nem kell a zsinagógákat sem őrizni.


A hitközösség vezetője azt mondta, hogy a Magyar–Izraeli Baráti Társaság főtitkáraként is visszautasítja ezt az értelmetlen és koholt vádat.

A magyar kormány nem antiszemita, ahogy az ország sem az.

Ma az Izrael-ellenesség az antiszemitizmus újkori formája, ezt már a néhai Martin Luther King is elmondta, de Orbán Viktor is utalt rá a minap.

Szerinte hazánkban is jelen van az előítéletesség, de annak mértéke elenyésző. Viszont mindenki szabadon és békében élhet, gyakorolhatja vallását, pezseg a zsidó kulturális és közösségi élet.

„Szerves részét alkotjuk a nemzetnek, és örülünk, hogy a kormány anyagilag is támogatja az identitást építő tevékenységet. Budapesten ülésezhetett a Zsidó Világkongresszus, bőséges anyagi forrásból emlékezhettünk a holokauszt hetvenedik évfordulójára meghirdetett emlékévben,

– hangsúlyozta Weisz, hozzátéve, hogy Gyöngyösön is újjáéledt a vallási élet, továbbá állami támogatással hamarosan megvalósulhat az Együttélés háza, ami a zsidó és keresztény együttélést mutatja be.

A jelentés kapcsán a hitvezető elmondta, Sargentini foglalkozhatna inkább a határon túli magyarság gondjaival.

Weisz Péter Forrás: MTI/Komka Péter


– tette hozzá.

Weisz fájó hiányosságnak nevezte, hogy még mindig nincsenek az alapokmányba foglalva a zsidó-keresztény gyökerek, de ehhez az EU-nak erkölcsileg is meg kellene erősödnie. Továbbá hozzátette csak az önálló nemzetállamok szövetségének koncepciója lehet hosszú távon életképes.