Az Alkotmánybíróság is elutasítja a Soros-Sargentini jelentést

Vágólapra másolva!
A Soros-Sargentini-jelentést bírálta Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, derül ki az MTI híréből.
Vágólapra másolva!

Az Ab Donáti utcai épületében tartott csütörtöki fogadáson Sulyok Tamás hangsúlyozta: Európának napjainkban több bonyolult kihívással kell szembenéznie, az állandóan változó globális politikai, gazdasági és társadalmi környezetben az alkotmánybíróságoknak nehéz jogi kérdéseket kell kezelniük, ezért elengedhetetlen a rendszeres tapasztalat-, vélemény- és információcsere.

A közlemény szerint az Ab elnöke úgy fogalmazott:

Jelezte: a magyar Ab Európában az elsők között mondta ki egy 2016-os határozatában, hogy a bírói párbeszéd az Európai Unióban elsődleges fontosságú.

Az elnök a fogadáson tájékoztatta a diplomatákat arról is, hogy a valódi alkotmányjogi panasz bevezetésével az alaptörvény lehetővé tette, hogy a jogkeresők alapvető jogaik sérelme esetén

az Ab-hoz forduljanak közvetlen jogorvoslatért.

Az új lehetőség sikerét a számok igazolják: hat éve töretlenül nő a testülethez benyújtott alkotmányjogi panaszok száma. A megsemmisített

bírói ítéletek 60 százalékában a megsemmisítésre azért került sor, mert a bírói döntés megsértette az indítványozó tisztességes eljáráshoz, véleménynyilvánításhoz vagy hatékony jogorvoslathoz fűződő alaptörvényben rögzített jogát.

Az Ab a bírósági párbeszéd részeként kiemelten kezeli a bírói kezdeményezéseket is, és erőfeszítéseket tesz minél rövidebb határidőn belüli elbírálásukra.

Sulyok Tamás ismertette az elmúlt időszak néhány meghatározó alkotmánybírósági határozatát, amelyek - idézték a közleményben az elnököt - többi között a sajtószabadság és a közéleti vita szabadsága, az egyházak jogállása és a nemek közötti egyenlőség területén nyújtanak hatékony alapjogvédelmet.

Az Ab elnökének meghívására mintegy 50 nagykövetség képviseltette magát a fogadáson. Hasonló rendezvényt elsőként tavaly tartottak, hagyományteremtő szándékkal. Az Ab célja, hogy az intézmény magyarországi demokráciában betöltött szerepéről, erős alapjogvédelmi jogosítványairól

- áll a testület közleményében.