Karácsony Gergelyék mindent pénzzé tennének Zuglóban

Interjú Karácsony Gergely Karácsony Gergely Szilveszter Polgármester Zugló Zuglói polgármester egyetemi oktató országgyűlési képviselő politikus politológus
Vágólapra másolva!
Áruba bocsájtja a XIV. kerület utolsó nagy kiterjedésű telkeit az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjeként megbukott Karácsony Gergely vezette önkormányzat – írja a Figyelő.
Vágólapra másolva!

Összességében milliárdos tételű ingatlaneladásra készül a Karácsony Gergely által vezetett zuglói önkormányzat csütörtöki testületi ülésén. A telkek értékesítésére feltehetően azért van szükség, mert az önkormányzatnak a szociális bérlakások és bérlemények után

1,8 milliárd forintos kintlévősége keletkezett, aminek behajtását az önkormányzat vezetése valamiért nem szorgalmazza.


Az eladó sorban lévő telkek listája a következő:

  • Az Angol utca 55-59. szám alatt 586 millióért kínálják eladásra a telket, itt az új szabályozási terv szerint már nem csupán 118, hanem 170 lakás épülhet majd.
  • A Telepes utcában 48 lakásos társasház épülhet, e teleknek 376 millió forint az ára.
  • Az Egressy út 102-106. szám alatt 834 millióba kerül majd a telek, itt 246 lakásos házat építhetnek fel.
  • A Cserei utca 7-11. szám alatti ingatlanon 63, a Nagy Lajos 111. alatt 108, míg a Jávorka 10.-ben 6 lakásos társasház épülhet fel. A telkek ára összesen 350 millió forint körül van.
  • Karácsony Gergely, Zugló polgármestere Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A végkiárusítás gyors véghezvitele azért is fontos, mert 2019-ben megszűnik az új lakások öt százalékos áfakulcsa, ezért igazi robbanás tapasztalható a zuglói újlakás- piacon.

A sok új lakás és család azonban kötelezettségekkel is jár; óvodák, bölcsődék létesítése szükséges, amire egyelőre semmilyen terv nincs.

A kerületben egyébként jelenleg is több ingatlanberuházás zajlik, egy 770 és egy 200 lakásos társasház is épül. A több évtizede befagyott „Bosnyák városközpont” ugyancsak elkészülhet, valamint az egykori tanuszoda és sportpálya helyén végül csak egy bevásárlóközpont és mellette 200-300 lakásos új társasházak épülnek.

A városközpontnak egyébként csak városközpont funkciója nem lesz,

hiszen se közpark, se új Polgármesteri Hivatal, se új szakrendelő, se rendőrség, de még csak kulturális központ sem épül ide.

A Figyelő ellenzéki forrása nem csodálkozik a kiárusításon, elmondása szerint az MSZP 2010-ig vezette a városrészt és ugyanezt csinálta. Jelenleg pedig Karácsonnyal szövetségben csinálják a korábbról jól ismert politikájukat.