Rezonálnia kell a jobbikosnak - és rezonál

Sneider Tamás Gyöngyösi Márton
Vágólapra másolva!
Két ország, két politikus, egy betű különbség – a Jobbik külügyi arca rámutatott arra, amire nem szeretett volna. Sneider Tamás korábban azt nyilatkozta, azért van mellette Gyöngyösi Márton, hogy rezonáljon a mindennapi politikai helyzetekre. Szemmel láthatóan olajozottan működik a dolog.
Vágólapra másolva!

Tegnap kezdődött meg az Országgyűlés őszi ülésszaka, ami közel sem telt esemény nélkül. Ahogy kollégánk beszámolt róla, Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában az Európát érintő migrációs válság kapcsán kiemelte, hogy Brüsszel továbbra sem megállítani, hanem menedzselni akarja a bevándorlást. A miniszterelnök az ország gazdasági eredményeire is kitért: meglátása szerint a magyar modell sikeres, segélyalapú gazdaság helyett munkaalapú gazdaságot épít. Konkrét eredményeket is ismertetett:

  • 800 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma 2010-hez képest az idei évre, hatszázezren a magángazdaságban helyezkedtek el.
  • 65 hónapja, több mint öt éve folyamatosan nőnek a bérek.
  • 2018 második negyedévében 4,8 százalékkal, az unió átlagának kétszeresével nőtt a magyar gazdaság.

Ahogy az lenni szokott,

a miniszterelnök beszédét követték az ellenzéki pártok reakciói, és egy ideig normál menterendben (értsd: dühös, vagdalkozó, agresszív hangnemben) folytatódott az ülés, csak aztán következett a Jobbik.

„Az Önök bűneiért az adófizetők fogják megfizetni az árat” – vágott bele a szokásos lendülettel mondandójába Gyöngyösi Márton, a párt frakcióvezetője. Majd a múlt heti Soros-Sargentini jelentés kapcsán magabiztosan azt mondta, hogy „még a Fidesz pártcsaládjának, az Európai Néppártnak a képviselőcsoportja is kétharmadrészt a Fidesz ellen szavazott Strasbourgban, így többek között Sebastian Kurz osztrák kancellár, Menfred Weber német néppárti frakcióvezető, vagy épp Robert Fico miniszterelnök.

Csak a vájt fülűek és a külpolitikailag kiműveltek veszik észre, hogy a jobbikos politikus mondatának második felében egy ordítóan nagy hiba van elrejtve. Ugyanis Európában két Fico tevékenykedik, ez a jelentéktelen tény kavarhatta meg Gyöngyösit.

  • Robert Fico (o nélkül!) szlovák politikus, a Smer–SD nevű szociáldemokrata párt elnöke, 2012 és 2018 között az ország kormányfője volt, Orbán Viktor szövetségese.
  • Roberto Fico olasz politikus a római képviselőház elnöke, az Öt Csillag Mozgalom kormánypárt képviselője. Eddig még nem volt az ország kormányfője. Legutóbb azzal verekedte be magát a hírekbe, hogy migránsok partraszállását sürgette.

Magyarán két Ficója van az európai politikának, akikben csak a vezetéknév a közös, és egy betű híján a keresztnév. Ezt leszámítva semmi közös nincs bennük: a szlovák politikus sokáig miniszterelnök volt, erőteljesen ellenzi a bevándorlást, míg olasz kollégája sosem volt miniszterelnök, és a bevándorlással kapcsolatban még nincs kialakult álláspontja. Jó, jó, ez csak egy ártalmatlan baki – mondhatják a rosszindulatú kötözködők. Csakhogy azt is figyelembe kell venni röhögés közben, hogy Gyöngyösi Márton

  • a Jobbik „egyszemélyes külpolitikai kabinetje”, azaz
  • a Jobbik külügyi arca,
  • heti szinten tesz közzé bejegyzéseket közösségi oldalán külföldi látogatásokról, mutatva, hogy a külügyek az ő területe párton belül,
  • nem mellesleg a párt elnökhelyettese,
  • frakcióvezetője.

„Nem vagyok képes a mindennapi politikai helyzetre rezonálni, vagy legalábbis még nem jöttem bele. Vona Gábor gyors és jó döntéseket tudott hozni, én inkább átfogóbb stratégiában szoktam gondolkozni. Ezért van mellettem Gyöngyösi Márton” – ezt már Sneider Tamás nyilatkozta egy lapinterjúban, megindokolva, hogy miért is van szüksége Gyöngyösire. Ebből egyértelműen az jön le, hogy Gyöngyösi bizonyos területeken helyettesíti a pártelnököt, szemmel láthatóan jól működik a dolog.

Cigányozással magyarázza a Fidesz tiszavasvári győzelmét Gyöngyösi

Hosszú volt a tegnapi napja a Jobbik elnökhelyettesének, este az ATV Egyenes Beszéd Kontra című műsor vendége volt, amelyben többek között szó esett a vasárnapi, Tiszavasváriban történt Jobbik-vereségről, és annak okairól is.

húzta rá a vereséget a romákra a néppártosodó párt politikusa.

A hétfő nagyon jól megmutatta, minden elnök mellé szükség lenne egy Gyöngyösi Mártonra.