Orbán Viktor: Elsőrendű nemzeti ügy a bevándorlás kérdése

ORBÁN Viktor
Budapest, 2018. szeptember 17. Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. szeptember 17-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Brüsszelben most sem arról beszélnek, hogy minden eszközzel meg kell védeni az unió határait, hanem "portaszolgálatot" akarnak létesíteni; nem megállítani, hanem menedzselni akarják a bevándorlást - mondta Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásában a parlamentben. A kormányfő elmondta, 65 hónapja, több mint öt éve folyamatosan nőnek a bérek, a magyar gazdasági modell pedig működik.
Vágólapra másolva!

Nem pártkérdés, hanem elsőrendű nemzeti ügy a bevándorlás kérdése - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben. A kormányfő az őszi ülésszak nyitó napján tartott beszédében súlyos, történelmi hibának nevezte azt, hogy az európai elit nem tudta az Európai Unión belül tartani a briteket és kívül tartani a migránsokat. Azt mondta, a bevándorlás ellen küzdők ellen folyamatos támadás zajlik, ennek egyik eleme a Sargentini-jelentés.

Orbán Viktor: Nem megállítani, menedzselni akarják a határvédelmet

A dokumentum Magyarország ellen íródott és nem a magyar kormány ellen - folytatta Orbán Viktor, megjegyezve: a szöveg abszurd elemet tartalmaz, többek között a magyarországi antiszemitizmusról. A modern antiszemitizmus európai központja éppen Brüsszelben van, onnan finanszírozzák az Izrael-ellenes politikai akciókat - hangoztatta.

Nem engedjük, hogy a határőrizet jogából bárki akár egy jottányit is elvegyen

- nyomatékosította a kormányfő, hozzátéve: a határvédelemhez jobban értünk, mint bárki Brüsszelben. Hangsúlyozta: a mi határainkat nemcsak profik, hanem hazafiak védik, belőlük áll a magyar hadsereg és a rendvédelmi erők köteléke. Erre esküsznek fel, és ez az a többlet, amit semmilyen pénzért nem lehet megvásárolni, nekünk ez a legerősebb védőpajzsunk - jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: Brüsszelben most sem arról beszélnek, hogy minden eszközzel meg kell védeni az unió határait, hanem "portaszolgálatot" akarnak létesíteni; nem megállítani, hanem menedzselni akarják a bevándorlást. Kijelentette: hazánk nem átjáróház és nem is gyűjtőtábor; ha keveredni akarnánk más kultúrákkal, civilizációkkal, akkor erről mi konzultálunk és határozunk, de ettől az ötlettől eltanácsolná a magyar embereket.

Orbán Viktor miniszterelnök: Ragaszkodunk a határvédelem jogához Forrás: MTI/Kovács Tamás

A magyar modell sikeres

A kormányfő hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben a "magyar modell" lényegét úgy írta le: ha munka van, minden van. Magyarország segélyalapú gazdaság helyett munkaalapú gazdaságot épít - magyarázta.

Beszámolt arról, hogy 2010-hez képest az idei évre 800 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, hatszázezren a magángazdaságban helyezkedtek el. Hozzátette:

65 hónapja, több mint öt éve folyamatosan nőnek a bérek. Elmondta, 2018 második negyedévében 4,8 százalékkal, az unió átlagának kétszeresével nőtt a magyar gazdaság.

Orbán Viktor azt mondta, tartják azt a vállalásukat, hogy úgy kormányoznak: Magyarországon egyre jobban megérje dolgozni és gyermeket vállalni. Szerinte 2030-ra az ország az EU öt legjobb és legélhetőbb országa között lesz.

Ellenzéki reakciók

Az Európai Parlament 12 témakörből 12-ben találta elégtelennek a magyar kormány teljesítményét - mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint a kormány az Európai Unió alapszerződésének teljes második fejezetének teljesítésében bukott meg a választási rendszertől a korrupción át a vallásszabadság biztosításáig. Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint Orbánnak papírja van arról, hogy visszaeső jogsértő.

Kocsis Máté: Gyurcsány nyerte a gyűlöletversenyt

Kocsis Máté szerint Gyurcsány Ferenc nyerte az ellenzéki gyűlölködő- és gyalázkodóversenyt, aki, ahogy a Fidesz frakcióvezetője fogalmazott, megrészegült saját szavaitól. Szerinte Gyurcsánynak van személyiség- és szerepzavara, nem a kormánynak. Hozzátette: Gyurcsány és családja egy zsidó család elkobzott házában lakik, így különösen bizarr a DK elnökétől antiszemitizmus-vádat hallani.

Hozzátette

a Gyurcsány-kormány idején tartottak neonáci gyűléseket a Hősök terén és a Várban,

alkalmaztak erőszakot a tüntetők ellen, és ekkor volt a romák elleni sorozatgyilkosság is, mert Gyurcsány képtelen volt uralni a közbiztonságot - tette hozzá a Fidesz frakcióvezetője.

Amiben mi hiszünk, a keresztény kultúra védelmében, ön soha sem hitt - mondta Gyurcsánynak Kocsis Máté. Végezetül politikai detoxikálóba küldte Gyurcsány Ferencet.

Orbán: Az ellenzék bent ragadt a múltban

Orbán Viktor miniszterelnök viszonválaszában közölte, megvédi a nyugaton dolgozó magyarokat, bátor és talpraesett dolognak nevezi a külföldi munkavégzést.

A magyar nép döntött úgy, hogy önök akkorák, mi pedig ekkorák vagyunk - mondta az ellenzéknek címezve a miniszterelnök, aki szerint az ellenzék bent ragadt a múltban.

Arra kérte továbbá az ellenzéket, hogy máskor ne szavazzanak Magyarország ellen.

Szerinte az fertőzi a magyar politikát, hogy vannak pártok, amelyek jobban gyűlölik a kormányt, mint amennyire szeretik a hazájukat. Leonidaszt idézi, aki azt mondta a Spártát elárulóknak, hogy "élj örökké".

A miniszterelnök megismételte, a határvédelem átalakításával "el akarják venni az országtól a kapukulcsot". Végül arra kérte az ellenzéki politikusokat, hogy támogassák a kormány álláspontját ebben a vitában az európai színtéren.