Hétfőig kell bevallani és megfizetni a bevándorlási különadót

Vágólapra másolva!
A bevándorlási különadóról szóló első bevallást szeptember 17-ig kell benyújtani, és a 25 százalékos mértékű adót is eddig az időpontig kell megfizetniük a bevándorlást segítő szervezeteknek - közölte a Pénzügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

A minisztérium tájékoztatása szerint az adót az augusztus 25-től 31-ig terjedő időszakban nyújtott bevándorlást segítő tevékenység támogatása után kell megfizetni.

A kötelezettségek betartását a bevándorlási különadónál is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzi. A kötelezettségek teljesülésének vizsgálata a bevándorlási különadóról szóló bevallás első ízben történő benyújtása után merülhet fel.

Az adóhivatal a szabályokat következetesen számon fogja kérni a szereplőkön, az adót minden érintettnek le kell rónia

- írták. Amennyiben a revizorok az ellenőrzés során azt állapítják meg, hogy a törvényben foglalt kötelezettségek nem teljesültek, akkor a megállapított adóhiány mellett adóbírság, illetve késedelmi pótlék is kiszabható az érintett adózó terhére.

Eljárási szabálysértés esetén, így például ha elmulasztja a nyilatkozatadást, mulasztási bírsággal is számolhat az adózó - közölte a tárca.

A közleményben kiemelik: a bevándorlási különadó éppúgy Magyarország biztonságát és védelmét szolgálja, mint a határkerítés, a megerősített határvédelem, illetve a jogi határzár. Az új adófajta legfontosabb célja nem az adóbevételek növelése, hanem a közterhek igazságos elosztása.

"Viselje legalább részben a határvédelem költségét az, aki okozza e költséget. Mindazonáltal a különadóból származó összes bevétel címkézett bevétel, azaz

kizárólag határvédelmi feladatok ellátására használható fel"

- áll a PM közleményében.

A bevándorlási különadó is az önadózás elvére épül, az adónem alanyai maguk állapítják meg, vallják be és fizetik meg az adót. A kötelezettség teljesítésében az adóhivatal honlapján elérhető magyar és angol nyelvű általános tájékoztató segít.