Merkel a német parlamentben a migránsok beengedéséről beszélt

2018.09.14. 12:46

Az unió határán fekvő országoknak át kell adniuk nemzeti kompetenciájuk egy részét a Frontexnek, az EU határvédelmi szervezetének, és ezzel lehetővé kell tenni a legális migrációt - erről beszélt Angela Merkel német kancellár a német parlamentben, a Bundestagban szerdán, éppen a Soros-Sargentini jelentés szavazásának napján. Ezt a javaslatot bírálta ma élesen Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban, amikor azt mondta, Magyarországtól el akarják venni a határőrizet jogát, Brüsszelből zsoldosokat akarnak ideküldeni, akik be fogják engedni a migránsokat.

Angela Merkel kancellár a jövő évi költségvetés parlamenti vitájában beszélt. Ez a beszéd hagyományosan a kormány munkájának értékeléséről szól. 

Itt emelte ki, hogy támogatja az Európai Bizottság javaslatait a Frontex megerősítéséről, és kiáll amellett, hogy a szervezetet széles hatáskörrel kell felruházni.

De akkor ez azt is jelenti - és én legalábbis ezért szállok síkra -, hogy azok az államok, amelyeknek külső határuk van, nemzeti hatásköröket adnak át annak érdekében, hogy a Frontexet valóban átfogó hatáskörrel ruházzuk fel. És ez a szolidaritás mércéjét is jelenti, ha arról van szó, hogy emberek jönnek hozzánk, vagy ha kötelezettségeink vannak arra, hogy például lehetővé tegyük a legális migrációt.

Merkel szokásához híven ezúttal is a szolidaritásra hivatkozott, ami a valóságban persze Németország tehermentesítését jelenti.

Elismerte, hogy az illegális migráció nehezebb kihívás, mint a tíz éve elmélyült nemzetközi pénzügyi válság és az euróövezeti államadósság-válság, lerombolhatja vagy széttördelheti az EU-t. A jövő májusi európai parlamenti választáson éppen az lesz a kérdés, hogy ez megtörténik-e.

Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában határozottan elutasította Merkel tervét.

A terv az, hogy ha Magyarországot nem lehet rákényszeríteni a migránsok beengedésére, akkor el kell venni tőle a határvédelem jogát. Magyarországot meg akarják bélyegezni, a magyar ellenállást meg akarják gyengíteni- értékelt a miniszterelnök.

A magyar határőrök és katonák helyett, akik esküt tettek, és akiknek fontos a hazájuk, zsoldosokat akarnak ideküldeni Brüsszelből, akik be fogják engedni a migránsokat

- vonta le az egyértelmű következtetést Angela Merkel beszédéből Orbán Viktor.