Merkel a német parlamentben a migránsok beengedéséről beszélt

Vágólapra másolva!
Az unió határán fekvő országoknak át kell adniuk nemzeti kompetenciájuk egy részét a Frontexnek, az EU határvédelmi szervezetének, és ezzel lehetővé kell tenni a legális migrációt - erről beszélt Angela Merkel német kancellár a német parlamentben, a Bundestagban szerdán, éppen a Soros-Sargentini jelentés szavazásának napján. Ezt a javaslatot bírálta ma élesen Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban, amikor azt mondta, Magyarországtól el akarják venni a határőrizet jogát, Brüsszelből zsoldosokat akarnak ideküldeni, akik be fogják engedni a migránsokat.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel kancellár a jövő évi költségvetés parlamenti vitájában beszélt. Ez a beszéd hagyományosan a kormány munkájának értékeléséről szól.

Itt emelte ki, hogy támogatja az Európai Bizottság javaslatait a Frontex megerősítéséről, és kiáll amellett, hogy a szervezetet széles hatáskörrel kell felruházni.

Merkel szokásához híven ezúttal is a szolidaritásra hivatkozott, ami a valóságban persze Németország tehermentesítését jelenti.

Elismerte, hogy az illegális migráció nehezebb kihívás, mint a tíz éve elmélyült nemzetközi pénzügyi válság és az euróövezeti államadósság-válság, lerombolhatja vagy széttördelheti az EU-t. A jövő májusi európai parlamenti választáson éppen az lesz a kérdés, hogy ez megtörténik-e.

Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában határozottan elutasította Merkel tervét.

- értékelt a miniszterelnök.

- vonta le az egyértelmű következtetést Angela Merkel beszédéből Orbán Viktor.