Életfogytiglant kapott a Teréz körúti robbantó

A Teréz körúti robbantó pere
Vágólapra másolva!
Nem jelent meg a bíróságon P. László Gergely, akit azzal vádolnak, hogy bombát robbantott a Teréz körúton két évvel ezelőtt. Első fokon életfogytiglant kapott. Az ítélet nem jogerős. A férfi korábban azt mondta, nem bánta meg, amit tett.
Vágólapra másolva!

Hatalmas médiaérdeklődés közben, csendben várta két áldozata, hogy elkezdődjön a Teréz körúti robbantó ítélethirdetése reggel a Fővárosi Törvényszéken. P. László Gergely nem jelent meg Kalina József bíró előtt, aki kimondta az ítéletet. A vádlott korábban jelezte, hogy „nem kíván élni az utolsó szó jogával”.

Dr. Kalina József bíró ítéletet hirdet a Teréz körúti robbantás ügyében, 2018. szeptember 12-én Fotó: Hirling Bálint - Origo

A bíró a férfit gyilkosság kísérletében, robbanóanyaggal, robbantószerrel való visszaélésben, terrorcselekmény-kísérletében

életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte,

legkorábban 25 év múlva szabadulhat. Tíz évre a közügyektől is eltiltották. Ezen kívül P. László Gergelyt

110 millió forint megtérítésére kötelezte a bíró.

A bíró indoklásában részletesen elmondta, hogyan készült fel a támadásra, hogyan kísérletezett a Teréz körúti robbantó. Beszélt a próbarobbantásokról, és arról, hogyan választotta ki a két járőrt, valamint arról is, merre menekült. A férfi olyan részletesen elmondta, mi történt, hogy a bíró szerint kizárható, hogy más követte volna el a Teréz körúti robbantást. Amikor korábban arra kérdeztek rá, megbánta-e, amit tett, P. László Gergely elgondolkozott.

- idézte a férfi szavait Kalina József, aki azt is hozzátette, a férfi nem magyarázta meg, miért robbantott. A bíró kiemelte, hogy a beismerés törvényes körülmények között, kényszertől, nyomásgyakorlástól mentesen született, visszavonására semmilyen racionális indokot nem adott elő a vádlott.

Személyiségzavara van, de nem elmebeteg

A bíró az elmeorvosi szakvélemények alapján azt mondta,

megállapították, hogy a robbantónak személyiségzavara van,

de ez az állapot meg sem közelíti a kóros állapotot, tehát P. László Gergely büntethető.

Teréz körúti robbantó pere a Budapesti Fővárosi Törvényszéken, 2018 január 31-én Fotó: Szabó Gábor - Origo

Egy garázskapunyitó távirányítójával hozhatta működésbe az eszközt a férfi, akit azzal vádolnak, hogy 2016 szeptemberében bombát robbantott a budapesti Teréz körúton. Két rendőr súlyosan megsérült.

A robbantó célja az volt, hogy

megszerezze kiszemelt célpontjai fegyvereit.

A rendőrök végül csak a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően élték túl a támadást.

A DNS-e buktatta le a robbantót

Alig egy hónap nyomozás után a rendőrség Keszthelyen kapta el a robbantót, méghozzá egy csellel.

A férfi anyjától vettek DNS mintát, ezt hasonlították össze a táskán talált nyomokkal.

A két minta egyezett, ebből következtettek arra, hogy P. László Gergely lehetett a támadó. A férfi azonnal, 2016 októberében előzetes letartóztatásba került az előre kitervelt akciója miatt, amit több ember, hivatalos személyek ellen követett el.

Az ügyészség súlyosbításáért fellebezett, és kérte, hadd maradjon előzetes letartóztatásban P. László Gergely, dr. Jován László, P. László Gergely védője pedig felmentés, új eljárás, illetve enyhítésért fellebbezett. A bíróság meghosszabbította a vádlott előzetes letartóztatását a másodfokú döntésig.