Nem érti az arab vállalkozó, miért nem építhet szállodát az óvodások terére

Bástya utca Óvoda
Vágólapra másolva!
Minden bizonnyal egy szállodát akart építeni egy arab befektető egy belvárosi telekre. Csakhogy erre már nyolc éve sem kapott engedélyt, amikor megvette. Kizárólag egy mélygarázst építhetne ide. Ennek kézenfekvő oka, hogy a telken egy óvoda udvara van, rajta játékokkal, amelyeket a gyerekek használnak. Illetve csak használtak, mivel azok egy részét a vállalkozó egész egyszerűen elbontatta. Persze minden egyeztetés nélkül.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzat rengetegszer próbált már egyeztetni az arab férfi cégével, eddig minden alkalommal eredménytelenül.

A férfi ragaszkodott ahhoz, hogy márpedig arra a telekre, amelyet megvett, ingatlant, valószínűleg egy szállodát fog építeni.

Ez persze nem véletlen, a telek Budapest egyik legdrágább részén, az V. kerületben található.

Bástya utca, Óvoda Fotó: Csudai Sándor - Origo

Csakhogy itt – mondjuk így – fölfelé nem lehet építkezni, csak lefelé. Merthogy az egész olyan területen van, amelyet egy óvoda használ. Erről az önkormányzat képviselő-testülete döntött, és világosan el is mondták ezt a befektetőnek.

A dolog ésszerű és világos, a mélygarázzsal mindenki jól jár: az óvodásoknak kell a tér és a játékok, az autósoknak a parkolóhely.

A tulajdonos azonban ezt a döntést nyolc éve nem képes elfogadni.

Olyannyira, hogy a napokban drasztikus lépésre szánta el magát: egész egyszerűen elkezdte lebontatni az embereivel az óvoda játékainak egy részét. Persze engedélye erre sem volt.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az önkormányzatnak így nem maradt más lehetősége, mint egy kisajátítási eljárást indítani. Magyarán: az értetlen tulajdonostól visszavásárolni a telket. Erről jövő héten dönt a testület.

Megkeresésünkre az V. kerület polgármestere Szentgyörgyvölgyi Péter elmondta:

Közben átmeneti megoldás született – hiszen a gyerekek most nem tudtak hol játszani. Eszerint az óvónők a gyerekeket addig, amíg a helyzet nem rendeződik, a szomszédos Szerb utcai parkba viszik.

Az önkormányzattól azt is megtudtuk, hogy a befektető nem kért építési engedélyt, sőt nem is kereste őket. Ez utóbbi azért fontos, mert a HVG – nem először – ismét hazugságokat állít egy üggyel kapcsolatban.