A szembesítésen bukott el a tatabányai kettős gyilkos

Tatabánya tárgyalás / ítélet
Vágólapra másolva!
Az akkor 15 éves fiú tavaly áprilisban kegyetlenül halálra vert két hajléktalan férfit Tatabányán. A gyilkosságok után hazament, és lefeküdt aludni, mintha nem történt volna semmi. A mai tárgyalásán óriási volt a médiaérdeklődés, annyi kamera volt a termemben, hogy a bírót is alig lehetett látni.
Vágólapra másolva!

M. Apollót bilincsel a lábán és a kezén, vezetőszáron vezették be a tárgyalóterembe. A fiú nem akart új vallomást tenni, ezért egy tanú meghallgatásával kezdődött a tárgyalás.

A beidézett férfit azért hallgatták meg, mert M. Apollo azzal gyanúsítja, hogy ő bujtotta fel a gyilkosságokra, valamint a második gyilkosságnál a férfi is többször megütötte a hajléktalant.

Fotó: Polyák Attila - Origo

I. Béla tagadta a vádakat, elmondása szerint az öccsén keresztül ismeri M. Apollót, de soha nem beszélt vele. A bíróság szembe állította a két férfit, akiknek egymás szemébe kellett mondaniuk az álláspontjaikat. Ezek után a bíróság elengedte a férfit.

A tárgyaláson jelen volt a fiatal anyja is, aki

a perbeszédeket állva hallgatta végig, és amikor a gyilkos fiú családi hátteréről volt szó, az asszony nagyokat sóhajtott és szipogni kezdett, a könnyeivel küzdött.

A szünet előtt az anya szót kért a bíróságtól, amihez nem volt joga, de a bíró megengedte, hogy beszéljen. Az asszony azt sérelmezte, hogy nem készült a fiáról látlelet, pedig ha így megvert valakit, akkor annak a fián is nyoma kellene hogy legyen.

Elmondta, hogy hiába tartják őt rossz anyának, ő mindent megtett a fiáért.

Az utolsó szó jogán M. Apolló nem akart mondani semmit. Amikor kivezették a tárgyalóteremből, az anyja az ajtóban várta, és könnyes szemmel annyit mondott a fiának, hogy:

A fiú anyja szerint nem igazak azok a vádak, amik szerint ő rossz anya lenne, mert nem foglalkozott eleget a fiával.

– mondta az anya a tárgyalás szünetében az Origónak.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Végül a bíróság több mint három óra tanácskozás után 13 év, 6 hónapra elítélte M. Apollót, aki a fiatalkorúak börtönébe kerül.

Leghamarabb a büntetés kétharmadának letöltése után szabadulhat feltételesen, valamint 8 évre eltiltották a közügyek intézésétől, és kötelezték a bűnügyi költségek kifizetésére.

Az ítélethirdetést a fiú anyja rezzenéstelen arccal hallgatta végig.

Az ítélet meghozatalában a bíróság szerint a tanúval, I. Bélával való szembesítés kulcsszerepet játszott, mert

M. Apollo nem tudta ugyanazt elmondani a férfi szemébe, amit a második vallomásában állított.

Mindössze annyit tudott mondani :

A bírónak kellett felolvasnia a fiú vallomását.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és a védője a büntetés enyhítéséért fellebbezett. M. Apollo a másodfokú tárgyalásig előzetes letartóztatásban marad.

A tárgyalás végén megkérdeztük a fiú anyját, hogy mit gondol az ítéletről.

– mondta.

Ahogyan korábban megírtuk, a 15 éves fiú tavaly április végén a barátaival töltötte az estét egy tatabányai téren. Hazafelé, egy buszmegállóban észre vett egy alvó hajléktalant, akivel korábban összeveszett egy alkalmi munka miatt. Felkeltette a férfit, hogy megbeszélje vele a történteket, de a hajléktalan nem akart vele beszélgetni.

A fiú ezért addig verte, amíg az meghalt, majd elvette a táskáját és a telefonját.

Ezek után hazament, de nem mert bemenni a lakásukba, mert félt az anyjától.

Később elindult egy helyi presszóba, útközben talált egy másik hajléktalant, aki egy padon aludt. Őt is felkeltette, és arra kérte, hogy ne aludjon ott. A férfi nem foglalkozott vele, ezért

kirángatta a padok közül és halálra verte. Ellopta a halott férfi cipőjét, amit nem sokkal később felvett.

Ezek után hazament, evett és tévét nézett, majd lefeküdt aludni.