Szijjártó Péter: Magyarországgal nem lehet gyarmattartó stílusban beszélni

SZIJJÁRTÓ Péter
Dubrovnik, 2018. szeptember 1. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Dubrovnik Fórumon 2018. szeptember 1-jén. MTI Fotó: KKM / Mitko Stoichev
Vágólapra másolva!
Kikérjük magunknak, hogy gyarmattartó stílusban magyarázzák el, kinek jár az uniós támogatás, és kinek nem – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter francia kormányzati megnyilatkozásokra célozva az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.
Vágólapra másolva!

Magyarország soha nem volt és ma sem Franciaország gyarmata, az uniós támogatások pedig szerződések alapján járnak. Ezeknek a megállapodásoknak a másik oldala, hogy Magyarország megnyitotta piacait, és ebből nyugati cégek profitáltak – magyarázta a miniszter.

Az efféle megnyilatkozásokat soha nem fogjuk szó nélkül hagyni

– szögezte le. Arra a kérdésre, hogy vajon támogatja-e az Európai Parlament a Sargentini-jelentést, Szijjártó Péter azt mondta, hogy nem kíván jóslásokba bocsátkozni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Kkm / Mitko Stoichev

Kiderül, hogy az EP-képviselők az európai emberek érdekeit védik, vagy felülnek a Magyarország elleni hecckampánynak

– tette hozzá. A probléma lényege a migráció – részletezte. Brüsszelben sokan meg akarják változtatni Európa összetételét, és ezek a migrációpárti erők nem tudják elfogadni, hogy vannak kormányok, amelyeknek fontosabb saját polgáraik biztonsága – mutatott rá a magyar külügyminiszter.

Ott kell segíteni, ahol baj van, nem pedig idehozni a bajt,

mert ez nagyon képmutató és felelőtlen politika. Ezzel szemben a magyar kormány a Hungary Helps Program keretében templomokat, iskolákat, kórházakat épít, újít fel a migráció kibocsátó területein, elsősorban a keresztényeket támogatva – mondta Szijjártó Péter.