A világ legsikeresebb nagyvállalatai bíznak Magyarországban

SZIJJÁRTÓ Péter
Eger, 2018. szeptember 6. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Michael Hankel, a ZF csoport alelnöke (b) jelképesen elindítja a ZF Hungária Kft. új gyártóüzemét Egerben 2018. szeptember 6-án. A ZF 31,5 milliárd forintból, 6,7 milliárd forintos állami támogatással épített új, 40 ezer négyzetméter alapterületű üzemegysége jövő év végéig több mint 770 új munkahelyet teremt Egerben. Évente 150 ezer nyolcsebességes automata sebességváltó készülhet itt, ez a kapacitás a tervek szerint néhány éven belül 500 ezerre emelkedik. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
A ZF újabb beruházása világosan mutatja, hogy a világ legnagyobb, legversenyképesebb és leggyorsabban fejlődő vállalatai úgy tekintenek Magyarországra, mint ahová érdemes befektetni – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a ZF Hungária Kft. csütörtöki gyáravató ünnepségén, Egerben.
Vágólapra másolva!

A világ modern kori ipari forradalmát meghatározó cégei egyre-másra hozzák létre nagyobbnál-nagyobb beruházásaikat Magyarországon, mert

bíznak az országban és a magyar emberek szorgalmában, munkaszeretetében.

Ezek egyike a ZF, mely 31,5 milliárd forintból, 6,7 milliárd forintos állami támogatással épített új, 40 ezer négyzetméter alapterületű üzemegységet Egerben, jövő év végéig több mint 770 új munkahelyet teremtve ezzel. A fejlesztés eredményeként évente 150 ezer nyolcsebességes automata sebességváltó készülhet itt, ám ez a kapacitás a tervek szerint néhány éven belül 500 ezerre emelkedik – mondta a miniszter.

A ZF Hungária Kft. jelenleg 1265 alkalmazottat foglalkoztat, ám a dolgozói létszámmal együtt a jelenleg 45 százalékos arányt képviselő magyar beszállítói kör megrendelései is bővülnek, tovább erősítve ezeket a vállalkozásokat és újabb munkahelyeket teremtve a régióban.

A miniszter jelezte:

a magyar gazdaság exportorientált, a kivitel terén elért sikerei meghatározzák az egész nemzetgazdaság sikerét.

Az elmúlt évben az ország történetében először lépte át az export a 100 milliárd eurós határt és ez a mutató 2018 első fél évében is jelentős növekedést mutat. Kereskedelmi forgalmunk Németországgal ugyancsak rekordot döntött tavaly, és idén januártól június végéig 28 milliárd eurót meghaladva újabb 7 százalékos bővülést mutat. A kedvező trend fenntartásához a ZF most átadott beruházása is hozzájárul.

Szijjártó Péter kitért arra is: új világrend kezd kialakulni, világkereskedelmi háború körvonalazódik, és digitális forradalom zajlik. Ez új gazdasági versenyhelyzetet teremt országok és vállalatok számára egyaránt. „Az újkori ipari forradalmat az az autóipar vezérli, mely a magyar gazdaság gerincoszlopa, ezért fontos, hogy minél több ilyen beruházásért folyó versenyben sikeresek legyünk” – fogalmazott.

Emlékeztetett: a kormány ezért vezette be Európa legalacsonyabb egykulcsos adóit és legrugalmasabb munkajogi szabályozását, alakította át a közép- és felsőfokú oktatás rendszerét és az ország politikai stabilitása, valamint az ebből eredő kiszámíthatóság is pozitívan befolyásolja a befektetők döntését. Az autóipar teljesítményéről szólva közölte: a 167 ezernél több embert foglalkoztató szektor a teljes magyar ipari kibocsátás 29,3 százalékát adja és termékei 91 százalékban kivitelre kerülnek. A tavalyi rekordévben az ágazat 8000 milliárd forint feletti termelési értéket állított elő. Az idei első fél évben létrehozott termelési érték elérte a 4500 milliárd forintot.

A tartós bővülés garanciáiként említette a miniszter, hogy az Audi nemrégiben Magyarországon kezdte el gyártani elektromos erőforrásait, néhány hete letették a második Mercedes-gyár alapkövét Kecskeméten, a BMW Debrecenben építi fel új gyárát, és új motorjainak gyártásához a Peugeot is Magyarországot, a szentgotthárdi gyárat választotta.

Michael Hankel, a ZF csoport alelnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelképesen elindítja az új gyártóüzemet Forrás: MTI/Komka Péter

Michael Hankel, a ZF csoport alelnöke a másfél év alatt megvalósult beruházás jelentőségét méltatva hangsúlyozta: azért döntöttek Eger mellett, mert az itt dolgozóknak komoly tapasztalata van a sebességváltó gyártásban és emellett a város, valamint a térség infrastrukturális adottságai is kedvezőek.

Egerben a ZF több mint két évtizede gyárt haszongépjármű-sebességváltókat. Az új üzemrészben a vállalat egyik legsikeresebb termékét, a személyautókba beépíthető 8 fokozatú automata sebességváltót állítják majd elő. Kitért arra is, hogy a cég a jövőben az eddigieknél is jobban szeretne a helyi beszállítókra támaszkodni. Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott köszöntőjében kiemelte: a most átadott fejlesztés Eger legnagyobb ipari beruházása. Úgy fogalmazott: akik Egerben és környékén dolgozni akarnak, ma már megtehetik.

Habis László polgármester a ZF beruházását Eger ipar- és várostörténetében páratlannak nevezve arról tájékoztatott: a helyhatóság az új üzem felépítéséhez szükséges 10 hektáros önkormányzati telek földhasználati jogát és 3 évre szóló építményadó-mentességet biztosított, továbbá jelentős infrastruktúra-fejlesztést hajtott végre a fejlesztés sikere érdekében. A ZF a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója a hajtáslánc- és futómű-technológia, valamint az aktív és passzív biztonsági technológiák terén. A vállalatcsoport 40 országban, 230 telephelyen, mintegy 146 ezer munkavállalót foglalkoztat. Tavaly 36,4 millió euró árbevételt ért el. Éves bevételének több mint 6 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre.