A legnagyobb béremelést kapták a pedagógusok a rendszerváltás óta

Vágólapra másolva!
Az elmúlt években a kormány a rendszerváltás óta a legnagyobb pedagógusbér-emelést hajtotta végre - hangoztatta Bódis József oktatási államtitkár szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

A folyamat 2013-ban kezdődött 34 százalékos emeléssel, majd ezt követően minden évben 3,5 százalékkal nőttek a bérek, és

összesen 50 százalékkal bővültek a keresetek.

Egy egyetemi végzettséggel bíró, pályakezdő pedagógus az emelés előtti 130 ezer forinttal szemben 203 ezer forinttal számolhat. Egy szintén egyetemi végzettségű,

20 éve a pályán lévő pedagógus 173 ezer forint helyett 335 ezer forintot vihet haza.

Főiskolai végzettségű, 20 éve a pályán lévő pedagógus bére 149 ezer forintról 301 ezer forintra nőtt.
Az oktatási államtitkár hozzátette, hogy a béremelés nemcsak a tanárokat, tanítókat érintette, hanem az óvónőket, óvodapedagógusokat is.

Bódis József azt is elmondta, hogy a jövő évi költségvetésben

315 milliárd forint szerepel a megemelt pedagógusbérekre.

Mint mondta: nem szeretnének megállni, a törekvésük, hogy ezen az úton tovább haladjanak, és érezhető béremelést tudjanak biztosítani a jövőben is az érintettek számára.

Kérdésre azt mondta: a pedagógus életpályamodellről bizonyos érdekvédelmi szervezetekkel már tárgyaltak, és abban maradtak, hogy a tapasztalatok alapján hozzányúlnak a minősítési rendszerhez. Jelenleg ugyanis vannak jól teljesítő pedagógusok, akik nem is kérik a minősítést, a rendszer tehát finomításra szorul.

Szerinte a minősítéshez kapcsolódva egy másfajta bérezéssel kellene a minőségi munkát elismerni.

Most ebben gondolkodnak, de még a folyamat elején járnak, és szakmai szervezetek véleményét is mindenképpen szeretnék begyűjteni - mondta.

Bódis József úgy fogalmazott, hogy a pedagógusok bérviszonyai meghatározzák munkájuk minőségét, a gyermekekhez való viszonyukat, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő megbecsülésben részesüljenek.