Sargentini-jelentés: minősített hazugságok gyűjteménye

Judith Sargentini
Brüsszel, 2017. december 7. Az Európai Parlament (EP) által közreadott kép Judith Sargentiniről, az Európai Parlament zöld párti frakciójának holland képviselőjéről az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) a jogállamiság magyarországi helyzetéről tartott meghallgatásán Brüsszelben 2017. december 7-én. (MTI/Európai Parlament/Dominique Hommel)
Vágólapra másolva!
Ez egy intézményesített bosszú Magyarországgal szemben, mivel a magyar kormányzat nem hajlandó behódolni a brüsszeli föderalistáknak – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az Origónak azzal kapcsolatban, hogy az Európai Parlament a jövő héten veszi a napirendjére az úgynevezett Sargentini-jelentést. Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 11-én az uniós képviselők előtt Strasbourgban felszólal majd a vitában, és kifejti a véleményét az egyértelmű hazugságoktól hemzsegő irománnyal kapcsolatban. Judith Sargentini holland bevándorláspárti képviselő úgy készítette el a jogi jelentést, hogy semmilyen felsőfokú végzettsége nincsen, nemhogy jogi diplomája. Viszont nagyon jó viszonyt ápol Soros Györggyel, és ez Brüsszel számára máris alkalmassá tette a jelentés elkészítésére. A jelentés elfogadása körüli vita tovább borzolta a kedélyeket a teljes szétesésben lévő LMP-ben, mivel a párt frakciója (legalábbis szavakban) ellenzi a tervezetet, de a párt EP-képviselője, a Soros megbízható szövetségeseinek listáján szereplő Meszerics Tamás meg akarja azt szavazni.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor személyesen vesz részt szeptember 11-én az Európai Parlament plenáris ülésén, amelyen a Sargentini-jelentés vitáját tartják. A kormányfő tehát

személyesen védi meg hazánkat a teljesen alaptalan rágalmaktól hemzsegő dokumentummal szemben.

A fércműről szeptember 12-én szavaz a parlament Strasbourgban.

Orbán Viktor Strasbourgban szólal fel a Sargentini-jelentéssel szemben Forrás: MTI

Az amerikai nagykövet cáfolja Sargentinit

Judith Sargentini az Európai Zöld Párt képviselőjeként készítette el a magyar jogállamiságról szóló jelentését, amelyet júniusban fogadott el az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE), 37 tag támogatásával és 19 ellenszavazattal. A dokumentum felveti annak lehetőségét, hogy Magyarországtól megvonják a szavazati jogokat. A jelentés azt hazudja, hogy Magyarországon szűkülnek a szabadságjogok,

a magyar álláspontot részletező levelet ugyanakkor semmibe vette, mintha el se olvasta volna.

A dokumentum teljes abszurditását jól mutatja, hogy a hazai szabadságjogokkal kapcsolatban pont a múlt héten beszélt arról David B. Cornstein amerikai nagykövet, hogy elégedett emberekkel találkozott, nem látta, hogy a szabadságjogokat csorbítanák Magyarországon. Sok rabbival is találkozott, és egy sem mondta, hogy „itt rémes dolgok vannak, itt olyan antiszemitizmus van, hogy szörnyű” – idézte fel. David B. Cornstein kifejtette: az üzleti élet vezetőivel is egyeztetett, és közülük senki nem panaszkodott korrupcióra.

David B. Cornstein, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete is cáfolta már Sargentini hazugságait Forrás: MTI/Kovács Tamás

Intézményesített bosszú Magyarország ellen

Ez egy intézményesített bosszú Magyarországgal szemben, mivel a magyar kormányzat nem hajlandó behódolni a brüsszeli föderalistáknak. A jelentéstevő személye is szimbolikus, hiszen Soros Nyílt Társadalom Alapítványának lobbilistáján szereplő

Judith Sargentini feltehetőleg sem megalkotni, sem jogilag értelmezni nem képes a szakmai háttere alapján az érintett dokumentumot

– mondta ifj. Lomnici Zoltán. Az alkotmányjogász szerint természetesen nagyon fontos a jelentésben szereplő egyes állítások tételes cáfolata, de érdemes azt a teljes egységében nézni, hogy milyen, elsősorban negatív hatást gyakorol a jelentés az Európai Unió és Magyarország kapcsolatára.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy az idén nyáron elfogadott hetedik módosítása az alaptörvénynek széles lehetőséget kínál a hazai jogalkalmazó szerveknek, hogy érdemben fellépjenek a jelentés esetleges káros joghatásaival szemben. Lomnici Zoltán elmondta, hogy a jelentés súlyosan sérti a nemzeti önrendelkezésünket, ezáltal az unió alapszerződésének tagállamok közötti egyenlőségének, illetve politikai és alkotmányos berendezkedésének sérthetetlenségét.

Ifj. Lomnici Zoltán: Intézményesített bosszú zajlik Magyarországgal szemben Fotó: Polyak Attila - Origo

Ifj. Lomnici: Hazánkban is vannak a magyaroknak ellenségei

A jelentés bírálja az elmúlt évek legitim jogállami változásait Magyarországon, azonban

– tette hozzá. Lomnici Zoltán szerint nem lehet azt sem figyelmen kívül hagyni, hogy a Soros Györgyhöz kapcsolódó szervezetek, így például a Human Rights Watch Magyarországot bíráló érvelése több ponton átfedést mutat a Sargentini-jelentéssel, amely újabb bizonyíték lehet az idegenkezűségre, a külső beavatkozásra – tette hozzá.

Az alkotmányjogász arra is felhívta a figyelmet, hogy a Sargentini-jelentés az EU alapjogi chartája 11-es cikkelyével szemben született, az eljárás során egyértelműen sérült a véleménynyilvánításhoz fűződő joga hazánknak. Ugyanakkor Lomnici szerint a Tavares-jelentés után ez is újabb mementóul szolgál arra, hogy nemcsak az EU-ban, hanem hazánkban is vannak a magyaroknak ellenségei – utalva a DK és az MSZP európai képviselőire – akikkel szemben nemzeti összefogásra lesz szükség a 2019-es, sorsdöntő EP-választáson.

Judith Sargentini (jobb oldalon) jelentését az EP-képviselők több mint felének kell megszavaznia Forrás: AFP/Patrick Hertzog

A négyötöd sem elég

A jelentés teljes tervezetét április 25–26-án mutatták be a bizottságban, és a LIBE június 25-én 37:19 arányban meg is szavazta a dokumentumot – mivel ez megtörtént, szeptemberben szavazhat róla a parlament. A tanácsnak majd úgy kell négyötödös többséggel döntést hoznia, hogy előtte kézhez kapta az Európai Parlament kétharmados többségű (egyben az összes képviselő abszolút többségét – 751-ből 376-ot – is lefedő) beleegyezését.

Azonban a négyötöd sem elég, a tényleges szankciók elfogadásához a tagállamoknak (Európai Tanács) egyhangúlag kell kimondaniuk az alapértékek tartós és súlyos megsértését. Miután Magyarország biztosan számíthat akár több tagállam, így Lengyelország blokkoló szavazatára, alapvetően nem kell tartani a hetes cikk szerinti szankcióktól.

Diplomája sincsen a jelentéstevőnek

A Sargentini-jelentés súlyát jelentősen csökkenti és különösen nevetségessé teszi az is, hogy a holland bevándorláspárti zöld politikusnak semmilyen diplomája nincsen. Sargentini az érettségi után az Amszterdami Egyetemen tanult történelmet, de egy évig sem bírta a rá nehezedő kulturális nyomást, és természetesen diplomát sem szerzett. Adódik a kérdés,

hogyan tudja Magyarország jogállamiságának meglétét vizsgálni egy olyan politikus, aki minimális jogi ismeretekkel sem rendelkezik.

A jelentésről szóló szavazás előtt nem meglepő módon

Soros György álcivil szervezetei is támadásba lendültek.

A brüsszeli Politico közölte azt a nyílt levelet, amiben a Soros György részéről is támogatott Amnesty International, a Human Rights Watch, illetve a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet követelte Magyarország megbüntetését.

A Sargentini-jelentés mögött Soros György képe tűnik fel Forrás: --

Szijjártó: Minősített hazugságok gyűjteménye

Egy koncepciós eljárás folyik az EP-ben Magyarországgal szemben, az úgynevezett Sargentini-jelentés például „minősített hazugságok gyűjteménye” – minderről már Szijjártó Péter beszélt. A külügyminiszter hozzátette: ezek a bizottsági anyagok olyan ügyeket hánytorgatnak fel, amelyeket már régen lezárt Magyarország és az Európai Bizottság. „Az látszik, hogy NGO-k egy csoportja folyamatosan rendkívül negatív képet fest Magyarországról,

ezen NGO-kban közös, hogy közvetve, közvetlenül, szorosabban vagy lazábban Soros György hálózatához tartoznak”

– fogalmazott a miniszter.

„Diktátorokként viselkednek a baloldali politikusok”

Brüsszel immár nyolc éve támadja rágalmakkal Magyarországot, a vádak elhangzása után pedig alkalmat sem adnak a védekezésre – mondta Szájer József. Példaként említette erre a fideszes képviselő a LIBE-bizottság azon ülését, ahol a Magyarországgal szembeni álláspontot fél órában fejthették ki a magyar jogállamiság helyzetéről szóló Sargentini-jelentés vitájában, míg a védekezésre alig 4-5 perc jutott.

Szájer József ezzel összefüggésben kijelentette,

a brüsszeli baloldali politikusok percenként hivatkoznak a jogállamiságra, miközben annak legelemibb feltételeit sem teljesítik,

tulajdonképpen diktátorokként viselkednek. A Sargentini-jelentés készítői például bejelentették, az európai jogon túli kérdéseket is vizsgálnak, noha az Európai Uniónak nincs felhatalmazása az olyan ügyek vizsgálatára, mint a nyugdíjak mértéke, a nők száma a politikában vagy az oktatási kérdések.

Szájer József: Brüsszelben a jogállamiság alapfeltételeit sem teljesítik Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Minden módosítót lesöpörtek a ballibek

Gál Kinga fideszes képviselő kijelentette: a jelentés tele van valótlanságokkal, ténybeli hibákkal, ráadásul számos olyan ügyet tartalmaz, amelyet már lezártak, vagy amely nem is tartozik közösségi hatáskörbe. Mint mondta,

a magyar néppárti képviselők 130 módosítót nyújtottak be, hogy rámutassanak, nem áll fenn az uniós alapértékek megsértésének veszélye az országban.

Ezekből azonban csak egy-egy mondatot akartak belevenni a kompromisszumos módosítókba, ebbe viszont nem egyeztek bele.

Járóka Lívia kettős mércéről beszélt, és azt hangoztatta, hogy a Stop Soros törvénycsomag bírálói illegális emberkereskedőket védenek.

Folytatódó LMP-s belháború a jelentés miatt

A jelentésről szóló szavazásnak különös pikantériát ad, hogy a teljes szétesés határán egyensúlyozó LMP képviselője,

Meszerics Tamás arra készül, hogy megszavazza a Magyarországot elítélő jelentést.

A Soros György egyik leghűbb szövetségesének számító képviselő közölte, nem értesült arról, hogy pártjában döntés született volna arról, nem támogatják a jelentés elfogadását, Demeter Márta csak a országgyűlési frakció álláspontját ismertethette, amely nem egységes pártálláspont. Demeter egyébként azt mondta, nem támogatják a jelentés elfogadását. Meszerics szerint az EP-szavazáson ő dönt, és szerinte a jelentéssel semmi jelentős probléma nincsen, annak következményeiről (vagyis a hetes cikkely alkalmazásáról) pedig jelen helyzetben még nem aktuális véleményt formálni.

Ízekre szedték a magyarok Sargentinit

A magyarokkal szemben teljesen elfogult Sargentini azért idén júniusban a bizottsági szavazást követően kimutatta a foga fehérjét, mivel azt mondta, a magyar kormány politikájának megváltoztatása a célja. Ebből a nyilatkozatból is látszik, hogy a Magyarország elleni brüsszeli hadjáratnak semmi köze nincs az uniós joghoz, egy szimpla politikai akcióról van szó, aminek az a célja, hogy a magyar kormányt megbüntessék. Ez természetesen egy pillanatra sem zavarta az Echo TV-nek a válaszadást megtagadó Sargentinit, aki közösségi oldalán is eldicsekedett „sikerével”.

Mondani sem kell, hogy

az arrogáns, pökhendi írás a feszült helyzetben olaj volt a tűzre, amit ezúttal sem hagytak szó nélkül a magyarok.

Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten – gondolhatták a magyar emberek, és kirobbantották immár harmadik alkalommal a magyar Facebook-forradalmat a brüsszeli politikai elit ellen.

Magyar, holland és angol nyelvű hozzászólások egyaránt olvashatóak voltak, a felháborodott magyarok egy emberként álltak ki Magyarország és a magyar kormány mellett egy végeláthatatlan kommentfolyamban. A magyar polgárok ismét csillagos ötösre vizsgáztak összetartásból és az ország melletti kiállásból. Egyúttal felcsillantották a reményt, hogy a demokrácia fogalma nem ürült ki teljesen, még az Európai Unióban sem.