Új magyar találmány forradalmasítja a halottakról való megemlékezést

Temetkezés
A Lapidaris személyre szabott emlékoldalak által lehetőséget kínál elhunyt szeretteink emlékének megőrzésére, melyek bármikor, bárki számára megtekinthetőek. Létrejön egy földrajzi helyzettől és időbeliségtől független elhunyt adatbázis, ahol a regisztrált és feltöltött személyeknek egyedi emlékoldala található.
Vágólapra másolva!
Globális szinten egyedülálló magyar fejlesztésű kegyeleti szolgáltatás jelent meg, amely lehetővé teszi, hogy a temetőben barangolva a látogató okostelefonja a sírhelybe beépített tárgy segítségével megjelenítse az elhunyt fotóit, lejátssza a róla készült videókat, vagy elolvashassa az élettörténetét. A cél nem a gyász erősítése, hanem a szép emlékek megőrzése az utókor számára – mondta kérdésünkre az egyik feltaláló.
Vágólapra másolva!

A találmány ötletgazdája két magyar informatikus, Berencsi Máté és Simon András. Az Origo megkereste Berencsi Mátét, aki a Lapidaris névre hallgató alkalmazás előnyeiről beszélt.

A Lapidaris Forrás: lapidaris.com

A szó latin eredetű, jelentése kőmetsző, de kőbe vésésként is értelmezhető. Az egész dolog egyébként két részből áll, az online https://lapidaris.com/ nevű weboldalból és

a Lapidaris Kőből, ami porcelánból készült, és van benne egy NFC chip.

Először a hozzátartozó fel kell töltse a weboldalra a halott életrajzát, néhány képet és videót. Az emlékoldal szerkesztésére aztán meghívhatjuk szeretteinket, így hozzáférést biztosíthatunk számukra is.

A Lapidaris Kő megrendelhető online, az ára 60 ezer forint, és a sírkőre kell felszerelni. Az emlékoldalra való feltöltés pedig ingyenes. A követ a világhírű Hollóházi Porcelángyárban készítik, 21 karátos aranyszegéllyel ellátott és mattfekete borítású. Egyébként vízálló is.

Berencsi Máté szerint úgy működik a dolog, hogy

Ha az eszközön nincs NFC, akkor be kell írni a keresőbe a kövön szereplő webcímet és ugyanúgy elérhető az alkalmazást.

A rendszer adatbázisában lehetőség van az elhunyt hozzátartozókon kívül ismert személyek és hősi halottak emlékhelyének a felkeresésére is.

A Lapidaris ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a GPS-koordináták alapján megtaláljuk az elhunyt sírhelyét. Az ötletgazda beszélt arról is, hogy

lehetőség van úgynevezett „virtuális gyertyagyújtásra” is, úgy, hogy az emlékoldalhoz hozzászerkesztjük a közösen megélt élményeket,

vagy egyszerűen írunk egy rövid megemlékezést a halottról, amit majd a többi felhasználó is láthat.

A találmány magyarországi szabadalmaztatása jelenleg folyamatban van, két hónapja kezdődött el, és nagyjából még négy hónapot vesz igénybe.

Berencsi elmondta, hogy

az Európai Unión belül elegendő az egységes szabadalmaztatás, és akkor minden tagállamban elérhető lesz, az EU-n kívül viszont valamennyi országban külön kell levédetni.

A fejlesztő szerint

a találmány újszerű és egyedi világszinten is.

Az elhunytakról való megemlékezést segítő monitoros alkalmazás ugyan már létezik Németországban, de olyan jellegű találmányra, mint a Lapidaris, még nincs példa.

A Lapidaris Forrás: lapidaris.com

A kivitelezést egy hazai informatikuscsapat végezte, és nagyjából két éven át tartott.

Berencsi Máté és Simon András jelenleg az értékesítési hálózat kidolgozásán dolgoznak. Már az elején kapcsolatba léptek különböző egyházakkal (római katolikus, görögkatolikus, református), s a visszajelzés valamennyi esetben pozitív volt. Nagyobb sírköves és temetkezési vállalatokkal jelenleg az együttműködés részleteinek a kidolgozásán tevékenykednek.

Az Origo kérdésére Berencsi határozottan leszögezte, hogy nem a gyász segítése a cél, hanem a szép emlékek megőrzése elhunyt szeretteinkről.