Leáll a forgalom a 61-es villamos vonalán

Vágólapra másolva!
A szombat esti viharos esőzés több villamosvonalon fennakadásokat okozott: a vágányokra került hordalék, leszakadt ágak és az esővíz okozott gondot. A 61-es villamos vonalán, a Kelemen László utcánál a hatalmas mennyiségű víz kimosta a sínek alól a zúzottkő ágyazatot. Amíg a hibát nem javítják, a BKV Zrt. szünetelteti a 61-es villamos forgalmát. 
Vágólapra másolva!

Bár a pályában lévő víznyelők alkalmasak arra, hogy a csapadékot elvezessék, a heves esőzés miatt kialakult hiba oka az volt, hogy a hegyoldalból két irányból is oda folyó víz csak a villamospályán keresztül tud a vízgyűjtőként funkcionáló Ördög-árokba jutni. A pálya víznyelői már nem tudták elvezetni a nagy mennyiségű csapadékot, és a töltésoldalt elhordva, a vasúti pálya felépítményén keresztül tört magának utat a víz.

A helyreállítás alatt a BKV a kivitelezővel együttműködve olyan megoldást keres, amellyel hosszú távon biztosítani tudják, hogy a közutakról a villamos pályára kerülő csapadékvizet az Ördög-árokba vezessék.

A Kelemen László utcánál nagy keresztmetszetű áteresz épül, amely az extrém mennyiségű csapadék elvezetésére is alkalmas.

A tervek szerint a hét második felére készül el, és újra elindítják a forgalmat azon a vonalon.

Azonban a BKV Zrt. ezen a szakaszon sebességkorlátozást vezet be, ugyanis most még nem tudják teljes körűen megállapítani, hogy milyen károkat okozott a vihar az alépítményben. Ez addig marad érvényben, amíg a pálya alépítményét nem stabilizálják.

Frissítés: A viharkár utáni villamosvágány-helyreállítási munkálatok miatt az 56-os és a 61-es villamosok a dél-budai végállomásoktól Budagyöngyéig közlekednek. Budagyöngye és Hűvösvölgy között 61-es jelzéssel pótlóbuszok közlekednek, amelyek a 956-os autóbusz megállóiban állnak meg.