Franciaország az Európai Unió egységét fenyegeti

SZIJJÁRTÓ Péter
Beregszász, 2018. június 22. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a beregszászi II. Rákóczi Ferenc főiskola diplomaosztó ünnepségén 2018. június 22-én. MTI Fotó: KKM
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter határozottan visszautasította a francia fenyegetőzést, hogy vonjanak meg európai uniós forrásokat a közösség „nem szolidáris” tagországaitól. A külgazdasági és külügyminiszter a Die Presse című osztrák újság szombati számában megjelent interjúban úgy fogalmazott, Franciaország az Európai Unió egységét fenyegeti ezzel.
Vágólapra másolva!

Magyarország a legteljesebb mértékben szolidáris, több mint egymilliárd eurót költött az Európai Unió külső határainak védelmére. Ha nem tette volna, további százezrek özönlöttek volna be az EU-ba – mondta Szijjártó Péter az osztrák polgári-liberális napilapnak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Kkm

Az újságnak arra a kérdésére, hogy Magyarországot nem először fenyegetik meg a kohéziós források befagyasztásával, és nem lenne-e itt az ideje, hogy a kormány „mérsékelje magát”, Szijjártó Péter a francia külügyminiszter által mondottakra reagálva azt válaszolta, hogy ez zsarolás Jean-Yves Le Drian részéről.

Elegünk van abból, hogy néhányan úgy állítják be, mintha a közép-európaiak humanitárius segélyként vagy a nyugat-európai nagylelkűség jeleként kapnák az EU-pénzeket. Magyarország a csatlakozáskor megnyitotta piacait. Osztrák és német cégek hatalmas profitot termelnek

– mondta.

A 2021 és 2027 közötti európai uniós költségvetéssel kapcsolatban feltett kérdésre, miszerint Magyarország blokkolni fogja-e a büdzsé elfogadását, ha úgy érzi, nyomást gyakorolnak rá, vagy hátrányos megkülönböztetésben részesül, a külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, csaták várhatók a tárgyalásokon, de Magyarországnak vannak szövetségesei.

Azok pedig, akik a francia külügyminiszterhez hasonlóan szubjektív feltételekhez kötnék a kifizetéseket a kohéziós forrásokból, az Európai Unió egységét veszélyeztetik

– tette hozzá Szijjártó Péter.

A Die Presse emlékeztetett arra is, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Európa Tanács Velencei Bizottsága élesen bírálta a Stop Soros törvénycsomagot. Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a viták mind egyetlen témával, a migrációval kapcsolatosak. Aki nem osztja az Európai Bizottság politikailag korrekt álszent felfogását, azt támadások érik – mondta.

– fűzte hozzá. Arra a kérdésre, hogy kész lenne-e nyíltan vitázni Soros Györggyel, azt válaszolta: „Minek? Az álláspontok ismertek.”

A Die Presse felvetésére, miszerint alakulóban van-e egy magyar-osztrák-olasz tengely a migráció ügyében, Szijjártó Péter azt válaszolta, hogy az új olasz és osztrák kormány jóval közelebb áll Magyarországhoz az elődeinél. Olaszország azonban a migránsok EU-n belüli szétosztását szorgalmazza, míg Magyarország ellenzi ezt - idézte fel a lap. A külgazdasági és külügyminiszter szerint viszont

egyetértenek Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel abban, hogy egyetlen illegális bevándorlónak sem szabad az EU területére lépni.

Szívesen segítünk Olaszországnak az illegális bevándorlók hazajuttatásában – jegyezte meg.

Az osztrák lap a Koszovó és Szerbia közötti területcseréről szóló tárgyalásokról is kérdezte a magyar politikust, aki szerint a nyugat-balkáni államokat a lehető leghamarabb fel kellene venni az EU-ba. Magyarországnak nem tetszik, hogy az Európai Bizottság csak 2025-öt jelölte meg a bővítés időpontjának – mondta Szijjártó Péter.

A Die Presse megkérdezte azt is, hogy van-e a Fidesznek B terve arra az esetre, ha kizárják az Európai Néppártból (EPP), csatlakozik-e az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az olasz Liga frakciójához. „Az EPP tagja vagyunk, és szeretnénk is maradni” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a Néppárt jelentősen erősödhet, ha a migráció kérdésében az európai nép akaratát képviseli.