Jövőre elindul a gázszállítás a horvát-magyar összekötő vezetéken

SZIJJÁRTÓ Péter
Dubrovnik, 2018. szeptember 1. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Dubrovnik Fórumon 2018. szeptember 1-jén. MTI Fotó: KKM / Mitko Stoichev
Vágólapra másolva!
A Dubrovniki Fórum elnevezésű kül- és biztonságpolitikai nemzetközi tanácsozáson vett részt Szijjártó Péter. A tanácskozáson többek között arról volt szó, hogy Horvátország 2019 végére fizikailag lehetővé teszi, hogy Magyarország gázt vásároljon tőle. 
Vágólapra másolva!

– mondta el a külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter szombaton az MTI-nek telefonon Dubrovnikból. Szijjártó megbeszélést folytatott a horvát környezetvédelmi és energetikai miniszterrel, Tomislav Corickal.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Dubrovnik Fórumon 2018. szeptember 1-jén. Forrás: MTI/Kkm / Mitko Stoichev

Szijjártó azt is elmondta, hogy elkezdődtek a tárgyalások a krki LNG-terminálról (azaz a cseppfolyósított földgáz-terminálról) vásárolható gáz áráról is.

Ezt 2020 második felére tervezik megépíteni a horvátok.
Világossá tettük a horvát partnerek számára, hogy Magyarország akkor fog cseppfolyós gázt vásárolni Horvátországtól, ha annak ára versenyképes lesz - hangsúlyozta a miniszter, majd hozzátette: ahhoz, hogy Magyarország hosszú távú gázszállítási megállapodást kössön, a horvát félnek hosszú távú garanciákat kell vállalnia. Ráadásul Magyarország nemzetbiztonsági és gazdasági érdekeit is az szolgálja, ha minél több forrásból tudná beszerezni a gazdaság működtetéséhez és a lakosság igényeinek kielégítéséhez szükséges gázmennyiséget.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy legkésőbb

2020 végén lejár a jelenleg hatályos magyar-orosz gázvásárlási megállapodás, ami teljesen új helyzetet teremt majd, és amelynek nyomán Magyarország teljesen új forrásokat tud bevonni a gázellátásába.

Ebből a szempontból Horvátország stratégiai partner lehet - mondta.

A migrációval kapcsolatban a tárcavezető elmondta, hogy kétoldalú tárgyalást folytatott Radmila Sekerinska macedón miniszterelnök-helyettessel és Igor Crnadak bosznia-hercegovinai külügyminiszterrel.
Jeleztem számukra, hogy Magyarország kész minden segítséget megadni mind Bosznia-Hercegovina, mind Macedónia számára annak érdekében, hogy továbbra is ellenőrzés alatt tudják tartani saját határaikat és meg tudják gátolni egy újabb migrációs hullám keresztülhaladását a Nyugat-Balkánon - mondta Szijártó Péter.