Orbán Viktor: Kerényi Imre rendkívüli művész és példás hazafi volt

ORBÁN Viktor; KERÉNYI Imre
Budapest, 2018. augusztus 31. Orbán Viktor miniszterelnök az életének 75. évében elhunyt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, egyetemi tanár, publicista, érdemes és kiváló művész ravatalánál a Fiumei úti sírkert művészparcellájában 2018. augusztus 31-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Bajtársaként, barátjaként és munkatársaként búcsúzott Kerényi Imrétől Orbán Viktor miniszterelnök az augusztus 11-én meghalt miniszterelnöki megbízott, rendező, színigazgató temetésén pénteken a Fiumei úti sírkertben.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök hangsúlyozta: Kerényi Imre rendkívüli művész és példás hazafi volt; rendező, tanár, szerkesztő, a magyar kultúra fáradhatatlan harcosa.

- emlékezett Orbán Viktor.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mint hozzátette, Kerényi Imre nemcsak tudta és hirdette, hogy a kultúránk tart meg minket magyarnak, hanem művelte is ezt a kultúrát.

- fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor felidézte: 2002-ben "négy szép, alkotó és felemelő év után" visszatértek a hatalomba a "merjünk kicsik lenni" magyarok.

Kerényi Imre már egy teljes színházi életművel a háta mögött ekkor döntött úgy, hogy a magyar közélet szorítójába lép, és a tőle megszokott lelkiismeretességgel és munkabírással a polgári körök mozgalmának szellemi vezére lesz - emlékeztetett, hozzátéve:

Mint elmondta, Kerényi Imre felemelt fejjel, és csak rá jellemző humorral viselte a támadásokat;

bármihez fogott, mindenből derű, fegyelem, hit és a hozzáértés magabiztossága áradt.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Azt tanította, hogy egy előadás, egy könyv, de még egy ország is csak akkor ér valamit, ha alkotói egész személyiségüket hozzáadják. Csak így maradhat meg az ország annak a magyar világnak, amelyért még betegsége idején is küzdött és dolgozott - idézte fel Orbán Viktor.

Azt hittem, nemcsak harcolni, de célba érni is együtt fogunk; mert oda fogunk érni nélküled is, de az nem ugyanaz lesz - búcsúzott Kerényi Imrétől a miniszterelnök.

Orbán Viktor beszéde az Echo TV felvételén

Kerényi Imre három héttel ezelőtt, augusztus 11-én halt meg, hosszú, súlyos betegség után.

1943. szeptember 28-án született Csopakon. 1966-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházrendező szakán. A Madách Színház, a Szolnoki Szigligeti Színház, a Népszínház, és a Nemzeti Színház rendezője is volt. Több mint 40 éven át tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

2011-től a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott volt. Szerkesztője volt a 2012-ben elindított Nemzeti Könyvtár-sorozatnak, amely a magyar írott kultúra legjavát mutatja be.

2014-ben ő indította el a Magyar krónika című folyóiratot. A sorozat olyan emblematikus műveket juttatott el az olvasókhoz, amelyeket korábban a baloldali, szocialista kultúrpolitika eltagadott.

Rendszeres résztvevője volt a kötcsei polgári pikniknek, még halála előtt két hónappal, nagybetegen is elment.

Kerényi Imre életművére ebben a cikkben emlékeztünk.