Határzár nélkül folytatódott volna az embertömegek érkezése

menekültek röszke horgas határátkelő
Vágólapra másolva!
A 2015-ös tömeges bevándorlás kezdetekor voltak olyan napok, amikor több tízezer ember érkezett Magyarországra törvénytelenül, de a jogi és fizikai határzár ennek gátat szabott, máskülönben bizonyosan folytatódott volna az embertömegek érkezése – jelentette ki Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese az Echo TV Napi aktuális című műsorában.
Vágólapra másolva!

Amíg 2015-ben 391 ezer illegális határátlépőt regisztráltak, a jogi és fizikai határzár után ez a szám már csak 18 ezer körül volt. Ez a drasztikus csökkenés bizonyítja, hogy milyen hatékony volt az intézkedés, de a számok csökkentésében nagy szerepet játszott az EU-török megállapodás is, ami megakadályozta a tömeges utánpótlás érkezését – fogalmazott Janik Szabolcs.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az ellenzék a kerítés ellen volt

A kerítés megépítésekor a baloldali pártok élesen bírálták a kormányt a meghozott intézkedések miatt. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint


A határon történt zavargások kapcsán pedig úgy fogalmazott: „rendőrök támadtak a békés menekültekre, nem pedig fordítva"

Karácsony Gergely, a baloldali összefogás korábbi kormányfőjelöltje szerint „egy sokszínű, különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező közösség erősíti és előreviszi Magyarországot". Továbbá 2015-ben olyan javaslatcsomagot tettek közzé, amiben felszólítják a kormányt, hogy semmiképp ne épüljön fel a kerítés.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Szél Bernadett az LMP társelnöke szerint pedig „a határok lezárása semmire sem jó, csupán riogatás", de ő mondta azt is, hogy „Magyarországon a bevándorlás nem probléma, menekülthullám pedig nincs".

Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke sem támogatta a kerítést, a volt pártelnök korábban azt mondta: „a kerítés egy hatalmas bukás". A párt elnöke 2015-ben a határon azt nyilatkozta: „a kerítés még fel sem épült, de már nyilvánvalóvá vált, hogy alkalmatlan Magyarország megvédésére".