Nincs menekvés: nagyon durva hőség jön

Budapest, 2018. július 30. A szökőkút közelében felfrissülést keresők a Széll Kálmán téren 2018. július 30-án. A rendkívüli és tartós hőség miatt országosan életbe lépett a hőségriadó, a vörös kód. A napi középhőmérséklet helyenként a 27 Celsius-fokot is meghaladhatja, a legmagasabb hőmérséklet 35 Celsius-fok is lehet. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A következő napokban is marad a kánikula, kedden 35 fok meleg is lehet az ország egyes részein – írja előrejelzésében a Köpönyeg.hu. Egy-egy zápor, zivatar ugyan előfordulhat, de tartós hőségre számíthatunk, ezért hétfő déltől augusztus 3-a péntekig másodfokú hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos. Portugáliában megdőlhet az európai rekord.
Vágólapra másolva!

A tartós hőség miatt hat megyében másodfokú (27 fok feletti az átlaghőmérséklet), míg az ország többi részén elsőfokú a figyelmeztetés a tartós hőség miatt.

Jelenleg Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megyében van érvényben a másodfokú a figyelmeztetés.

A következő napokban is jellemzően

29-34 fok közötti meleg lesz.

A meteorológiai szolgálat a Facebookon felhívta a figyelmet, hogy ezen a nyáron a hőmérséklet még nem emelkedett 35 fok fölé Magyarországon, és most sem sok helyen lépi túl ezt a küszöbértéket.

A képre kattintva galéria nyílik!

hőség,kánikula
hőség, kánikula
kánikula, hőség
hőség, kánikula
hőség, kánikula
hőség, kánikula
hőség,kánikula
hőség, kánikula
kánikula, hőség
hőség, kánikula
hőség, kánikula
hőség, kánikula
hőség,kánikula
hőség, kánikula
kánikula, hőség
hőség, kánikula
hőség, kánikula
hőség, kánikula

Mit tegyünk, és mit ne tegyünk kánikulában?

– olvasható a katasztrófavédelem tájékoztatójában.

Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a napon, valamint figyeljenek bőrük védelmére is. Javasolják a megfelelő napvédő készítmények alkalmazását, illetve a leégés ellen védő ruházat viselését is. Amennyiben tehetik, tartózkodjanak árnyékban, légkondicionált helyiségekben a legmelegebb órákban, és kerüljék a megterhelő fizikai munkát.

Különös figyelmet kell fordítani arra, hogy kisgyermeket vagy háziállatot senki ne hagyjon a tűző napon álló autóban.

Egy napos részen parkoló autóban percek alatt akár 60 Celsius-fokra is forrósodhat a levegő,

még akkor is, ha kint csupán 25-30 Celsius-fok van.

Több megyében tűzgyújtási tilalom van Forrás: Táfelspicc

Az extrém hőmérséklet az autóban kiszáradáshoz, eszméletvesztéshez vagy akár halálhoz is vezethet. Ha valaki autóban hagyott állatot vagy gyermeket lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

A nagy hőség kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának is, ezért körültekintően grillezzenek és sütögessenek, a tüzet egyetlen percre se hagyják magára.

Bács-Kiskun és Csongrád megye teljes területén jelenleg tűzgyújtási tilalom van,

tilos erdőkben, fásításokban, út és vasút menti fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani, még a kijelölt tűzrakó helyeken is.

A háziállatok is hőgutát kaphatnak

A 30 Celsius-foknál magasabb nappali csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott állatok rövid időn belül hőgutát kaphatnak, amely hosszú távon pusztulásukhoz vezet, így a melegben az állatokat is óvni kell, például megfelelő mennyiségű friss ivóvíz biztosításával és árnyékos helyek kialakításával – figyelmeztetnek az állatvédők.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület hétfői közleménye szerint a kutyák önszántukból soha nem mozognak a tűző napon a nagy kánikulában, ha mégis ezt kell tenniük,

mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek.

A hőségben egy magyar agár fürdik a gyékényesi bányatóban – Illusztráció Forrás: MTI/Varga György

A kutya nem tud izzadni, ez komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amelyre ráfekve hűtheti magát.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület azt tanácsolja, hogy

a nagy nyári hőségben a nagyobb sétákat a kora délelőtti és késő délutáni órákra időzítsék a gazdák,

az állatok számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon elbújhatnak, az élelem mellett naponta többször legyen friss ivóvizük, valamint soha ne hagyják háziállataikat egyedül autóban, még nyitott ablaknál se.

Portugáliában 50 Celsius-fok is lehet

A magas páratartalom és a trópusi éjszakák miatt sokaknak gondot okozhat elviselni ezt az időjárást is, de az idei szezon Magyarországon inkább abban rendkívüli, hogy mostanáig nem fordult elő forró nap.

Ugyanakkor az Ibériai-félszigeten

várható ezen a hétvégén.

Az európai ECMWF modell 43-45 fokot jelez előre vasárnapra. Ez spanyol/portugál viszonylatban is rendkívülinek számít.

Az amerikai GFS-modell szerint Portugáliában 50 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Ilyet – jegyezték meg – előrejelzőik még nem láttak Európában.

A meteorológiai szolgálat azt írta, hogy Magyarországra nagy valószínűséggel ez a hőhullám nem ér el, sőt a jövő héten akár hűvösebbre is fordulhat az idő.