Új korszak kezdődött Magyarországon, ami nyomot hagy a történelemben

Tusványos, Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéből is látszik: Magyarország nem akar az EU küszöbén állni, hanem át akarja venni a vezető szerepet - értékelte a kormányfő által elmondottakat Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Csoport vezetője szerint komoly realitása van annak, hogy a kereszténydemokrata kormánypártok hatalomban maradhatnak 2030-ig.
Vágólapra másolva!

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde "szükségszerűen aktuális üzeneteket és geopolitikai helyzetértékelést tartalmazott", emellett értékelte az elmúlt egy évet, a jövő tekintetében pedig feladatokat tűzött ki - olvasható a 888.hu oldalán.

Új elem

Mráz szerint a kormányfő beszédében megjelenő Oroszország-politika új elemnek számít, ami a nemzetközi sajtó szempontjából is érdeklődésre tarthat számot. Emlékeztetett: Orbán Viktor szembeállította a nyugati államok "asztal alatt" folytatott üzletelését és az "asztal feletti" hangos kritikáját Moszkva tekintetében, ezt az eljárást pedig képmutatónak titulálta. A miniszterelnök azt mondta, hogy

Oroszország kapcsán tagolt politikát kell folytatni, minden országnak a megfelelő hangsúlyokra kell összpontosítani,

az Európai Uniónak pedig nem kell egységes álláspontra helyezkedni ez ügyben.

Orbán Viktor idei tusnádfürdői beszéde is világosan mutatja, hogy új korszak kezdődött Magyarországon Forrás: Origo

Sorsdöntő választás

Mráz úgy látja, hogy a múlt tekintetében a legfontosabb a választás eredménye és az egymilliomodik külhoni magyar állampolgár eskütétele volt a legkiemelkedőbb a beszédben, míg a jövő kapcsán három dátumot emelt ki. Ezek közül a legaktuálisabb a jövőre tartandó,

igazi téttel rendelkező EP-választás, mely eldöntheti az erőegyensúlyt az unióban.

A miniszterelnök által korábban többször is emlegetett 2030-as célkitűzés ismét szerepelt, az elemző szerint komoly realitása van annak, hogy a kereszténydemokrata kormánypártok hatalomban maradhatnak eddig az időpontig. A harmadik kétharmadot követően egy hosszabb távú berendezkedésről van szó, ez a korszak itt fogja hagyni a lenyomatát a magyar történelemben."

Soha nem volt ilyen felhatalmazás

Mráz fontosnak tartja e tekintetben, hogy

béke van Közép-Európában, az itt elhelyezkedő államok az együttműködést keresik, és magyar kormány ekkora felhatalmazással még sosem rendelkezett.

Elemzésében felhívta a figyelmet arra is, hogy Orbán Viktor Románia fennállásának centenáriuma kapcsán a Kárpát-medence újjáépítéséről beszélt, melyet az infrastruktúra, a gazdaság és a kultúra területén képzel el a kormányfő. A közép-európai társadalmak túlnyomó többségének álláspontja a kereszténydemokrácia talaján áll, véli Mráz Ágoston Sámuel. Meglátása szerint a visegrádi négyek szintjén ez nem ideológiadimenzió, hanem a keresztény életformákat demokratikus felhatalmazással védő kormányokról szól."

Orbán Viktor Románia fennállásának centenáriuma kapcsán a Kárpát-medence újjáépítéséről beszélt Forrás: MTI/Veres Nándor

Az elemező rámutatott, hogy ez szemben áll a "liberális világgal", akik arra büszkék, hogy a szabadságjogokat védik, de Orbán szerint ez nem igaz, és

igazából a kereszténydemokráciában védik a szabadságot.

Az elemző igyekezett leszögezni, hogy a kormányfő beszédéből is látszik: "Magyarország nem akar az EU küszöbén állni, hanem át akarja venni a vezető szerepet."