Vörös kód riasztás a hőség miatt

Hőség időjárás Budapest meleg kánikula
Vágólapra másolva!
Vasárnap déltől országosan életbe léptetik a vörös kódot a rendkívüli hőség miatt.
Vágólapra másolva!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra már csaknem az egész országra - több megyére és a fővárosra másodfokú - figyelmeztetést adott ki a tartós hőség miatt. Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére másodfokú figyelmeztetést is kiadtak vasárnapra. Utóbbi területeken

a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot is meghaladhatja.

A vörös kódot az Emberi Erőforrások Minisztériuma adta ki.

"Vörös kód" idején a bentlakást nyújtó szociális intézményeknek fogadniuk kell azokat az utcán élő embereket, akiknek az elhelyezése hajléktalanellátó intézményekben nem megoldható. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai alapján készül egy lista, hogy

hol található nyitva lévő klimatizált helyiség, ingyenes vízosztási hely, valamint párakapu.

Szükség esetén meg kell szervezni azt is, hogy az ellátottak az érintett helyekre el is tudjanak jutni utcai gondozószolgálatok, illetve krízisautók bevonásával.

Tikkasztó meleg lesz

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint Vasárnap sok napsütésre, délután - főleg a középső tájakon - záporokra, zivatarokra van kilátás. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon többfelé megerősödik.

28-34 fok várható.

Hétfőtől szerdáig: Sok napsütés ígérkezik, gomolyfelhő-képződéssel. Délutánonként elszórtan törhetnek ki zivatarok. 29-35 fokos országos hőség jöhet!