Orbán Viktor: Az Európai Bizottság napjai meg vannak számlálva

Orbán Viktor
Budapest, 2018. január 19. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. január 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság napjai meg vannak számlálva, mandátuma jövő év májusában lejár - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken, a brüsszeli testület jelenlegi döntéseivel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A kormányfő reagált a Magyarországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárásra, és arra is, hogy a testület javaslata szerint 6000 eurót adnának migránsonként a befogadó országoknak. A kormányfő azt mondta: nem tulajdonít jelentőséget a bizottság mostani döntéseinek, hiszen

minden, most kezdeményezett döntésük már kifutott az időből.

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában - Korábbi felvétel Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor szerint azt a módszert kell megtalálni, "hogyan lavírozzunk, evickéljünk" el a jövő év májusáig.

Veszélyes gondolkodás

Elvi kérdésnek nevezte, mire fordítja az unió az emberek pénzét, és veszélyes gondolkodásnak nevezte azt, ha azt a migránsoknak adnák oda. Hangsúlyozta: a jövőben olyan Európai Bizottság kell, amely nem a határokat megvédő országokat bünteti.

A világ egyik legstabilabb országa

A világ egyik legstabilabb országának nevezte politikai szempontból Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő rámutatott: nincs egyetlen olyan ország sem, ahol egy kormány háromszor egymás után tudott volna kétharmados többséggel nyerni.

A politikai stabilitás előnyét pedig be lehet váltani,

világossá lehet tenni a világban, hogy a magyar kormány politikája kiszámítható - indokolta az elmúlt hetek "diplomáciai nagyüzemét", azt, hogy számos ország vezetőjével tárgyalt.

Sikeresnek nevezte az elmúlt heteket és kijelentette: mindez az országot erősebbé teszi és a gazdaságra is jó hatással van. Kijelentette: a befektetők is tudhatják, hogy a politika felől nem terheli kockázat vállalkozásaikat.

Megmarad a nyugdíjak vásárlóértéke

A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban kijelentette: amíg kereszténydemokrata kormánya van az országnak, a nyugdíjak vásárlóértéke megmarad.

Nem lehet felelőtlenül nyilatkozni

Egy másik kérdésre jelezte azt is: arra számít, hogy az Egyesült Államok, Ausztrália és Magyarország után további államok lépnek ki az ENSZ migrációval kapcsolatos tárgyalásaiból, ott ugyanis a kibocsátó országok vannak többségben, így a folyamat támogatóinak érdeke érvényesül. Bár az ENSZ döntéseinek nincs közvetlen hatása az emberek életére, a kormányok azokat mégsem hagyják figyelmen kívül. Migránsügyben nem lehet felelőtlen nyilatkozatokat tenni, olyan dokumentumokat előállítani, amely a tagok egy részének érdekével ellentétes - szögezte le.

Szerinte a tagállamok most jönnek rá, hogy

a testület egy olyan dokumentumot készül elfogadni, ami a világ népvándorlásának szabályozásában zsinórmérték lehet,

és bár jogilag nehéz majd kikényszeríteni, azt a "puha hatalom" eszközének nevezte, amely befolyásolja a közgondolkodást. "Nem mindenkinek jár egyformán az ébresztőórája" - fogalmazott, utalva arra, hogy szerinte mások is elhagyják majd a tárgyalásokat.

Sok sikert kíván az amerikai konzervatív eszmék terjesztéséhez

Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök korábbi tanácsadója mozgalmáról szólva, amelynek célja Soros György és az általa támogatott szervezetek tevékenységének ellensúlyozása, Orbán Viktor azt mondta: sok sikert kíván az amerikai konzervatív eszmék terjesztéséhez, mert eddig csak a liberális volt hallható.

Hozzátette: nem emlékszik az elmúlt 30 évben olyan évre, amikor az Egyesült Államok ne avatkozott volna be a magyarországi vitákba, leggyakrabban alapítványokon keresztül szólnak bele más országok belügyeibe. Ezt a tevékenységet a modern világ olyan tulajdonságának nevezte, amellyel szemben nehéz védekezni.

Mint mondta,

Magyarország úgy védekezik, hogy átláthatóságot kér.

A miniszterelnök kijelentette: 67 "álcivil szervezetet" finanszíroznak a Soros-alapítványok, a magyar választóknak pedig szerinte tudniuk kell, hogy kiket finanszíroz Soros György vagy éppen Brüsszel azért, hogy beleszóljanak a belügyekbe.

Szombaton Tusnádfürdőn

A miniszterelnök beszámolt arról is, hogy szombat délelőtt előadást tart a Tusnádfürdői Nyári Szabadegyetemen, hétfőn azonban megkezdi szabadságát. Felidézve az elmúlt év eseményeit, úgy fogalmazott: "az erőim végén vagyok, rám fér, hogy feltöltsem az akkumulátorokat". Szavait úgy zárta, hogy a munkát augusztus végén, szeptember elején kezdik újra.