Terrorista merénylet lehetett a vasárnapi, torontói támadás

Kanada, Toronto, lövöldözés
Toronto Police officers walk the scene at Danforth St. at the scene of a shooting in Toronto, Ontario, Canada on July 23, 2018. A gunman opened fire in central Toronto on Sunday night, injuring 13 people including a child. Two dead incluiding gunman, police reported. / AFP PHOTO / Cole BURSTON
Vágólapra másolva!
Ahogy arról korábban az Origo beszámolt, lövöldözés volt vasárnap Torontóban, amelyben két ember meghalt, és további tizenöten megsérültek. A támadó tűzpárbajba keveredett a rendőrökkel, aki aztán később egy sikátorban magával is végzett. Indítéka eddig ismeretlen volt, azonban a Toronto Sun most már nem zárja ki, a terrorista cselekmény lehetőségét sem. Ezt alátámaszthatja az elkövető által támogatott iszlamista honlap, korábbi afganisztáni és pakisztáni tartózkodása, valamint a gyanús baráti köre. Már korábban is a hatóságok látókörében volt, mégsem tudták megakadályozni a szörnyű tragédiát.
Vágólapra másolva!

Hétfőn azonosították a vasárnapi torontói fegyveres támadás elkövetőjét, a neve Faisal Husseinnek volt. Ő volt, aki vasárnap a torontói Greektown negyedben, a Danforth utcában kézifegyverrel találomra tüzet nyitott, 15 embert megsebesített, egy 10 éves lányt és egy 18 éves fiatal nőt pedig halálosan.

Íme a merényletről készült felvétel:

A 29 éves torontói férfi családja másnap egy közleményt adott ki, amelyben azt írják, hogy fiuk súlyos mentális problémákkal küszködött,

Toronto Police officers walk the scene at Danforth St. at the scene of a shooting in Toronto, Ontario, Canada on July 23, 2018. A gunman opened fire in central Toronto on Sunday night, injuring 13 people including a child. Two dead incluiding gunman, police reported. / AFP PHOTO / Cole BURSTON Forrás: AFP/Cole Burston

Most arról ír a Toronto Sun, hogy elképzelhető, hogy valójában szélsőséges iszlamista indítéka volt a támadásnak. Erre több jel is utal. A lap arról számol be, hogy Hussein már ismert volt a nyomozóhatóságok előtt, és figyelték tevékenységét számos korábbi fegyveresen elkövetett és erőszakos bűncselekménnyel kapcsolatban is. Úgy tudni, korábban Afganisztánban és Pakisztánban is megfordult.

Ami szintén aggodalomra adhat okot, és alátámasztja Hussein iszlamista kapcsolatait, az az a tény, hogy a rendőrség közlése szerint az elkövető támogatott egy ISIS párti honlapot. Illetve egy gyanús, húszfős baráti társasággal lógott. A rendőrség szerint Hussein előre eltervezte a merényletet.

Bár elvileg már korábban is a hatóságok látókörében volt Hussein, ténylegesen csak egyszer hívták ki rá a rendőrséget, amikor is valaki azt állította, hogy fegyver van nála. Akkor azonban a rendőrök nem találtak lőfegyvert nála. Most volt nála, és megölt egy tíz- és egy tizennyolc éves fiatal lányt, valamint további 15 embert megsebesített.