Kiengedték Marian Cozma egyik gyilkosát

HANDBALL-HUNGARY-VESZPREM-COZMA-CRIME HORIZONTAL
Handball supporters walk, holding a portrait of Romanian handball player Marian Cozma of Hungarian MKB Veszprem team at the 'Veszprem Arena' sports hall in Veszprem on February 15, 2009 to commemorate the slain player. Romanian international handball player Marian Cozma died after being punched in a fight outside a Hungarian nightclub which left two of his teammates injured on February 7, 2009. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A PestiSrácok úgy tudja, múlt hét csütörtökön kedvezménnyel szabadult a Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottja, Sztojka Iván. Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án szúrták szíven. Gyilkosai közül már csak ketten vannak börtönben.
Vágólapra másolva!

Sztojka Ivánt 13 évre ítélték Marian Cozma meggyilkolásáért, de

nem ő az első, aki korábban távozhatott a börtönből.

P. Gábor volt a gyilkosság negyedrendű vádlottja, ő két éve hagyhatta el a börtönt – idézte fel a portál. Raffael Sándor, aki szíven szúrta a sportolót, és egy másik férfi továbbra is börtönben van.

A diszkós késelés

Raffael Sándor és ismerősei a veszprémi Patrióta lokálban kötöttek bele Marian Cozmába és barátnőjébe. A bűnbanda egyik vezetője, Németh Győző esett neki a sportolónak, majd Raffael Sándor, Sztojka Iván és két társuk ököllel estek neki. Cozma segítségére sietett két csapattársa is.

Verekedés közben egyszer csak előkerült egy kés, az egyik támadó azt kiabálta: „Megdöglesz, mindenkit agyonverek!". Sztojka erre

egy üveggel fejbe vágta Cozma egyik csapattársát, Raffael pedig vesén szúrta a kézilabdázót.

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Cozmának ekkor még volt annyi lélekjelenléte, hogy fejbe vágja Raffaelt, de ekkor székkel támadtak rájuk. A sportolónak sikerült az utcára menekülnie, de támadói utána mentek.

Cozma már nem sokáig tudta védeni magát, Raffael nagy erővel szíven szúrta a román sportolót.

Németh és Sztojka ezek után még kétszer fejbe és kétszer hátba rúgta a magatehetetlen férfit. Cozma társai sem úszták meg sérülések nélkül: egyiküket nagy erővel fejbe rúgták, a másikat pedig vesén szúrták.

Hetek alatt elfogták a tetteseket

A Veszprém Megyei Bíróság 2011 júniusában társtettesként, több emberen elkövetett emberölés kísérlete és más bűncselekmények miatt ítélte

életfogytig tartó fegyházbüntetésre Raffael Sándort és Németh Győzőt

– folytatta a PestiSrácok. Sztojka Iván húszéves fegyházbüntetést kapott.

Forrás: AFP/Istvan Voros

Botrány a másodfokú ítélet után

Az elsőfokú ítélet szerint számos bizonyíték támasztotta alá, hogy hármójuk közül Raffael Sándor döfte szíven Cozmát, de a Győri Ítélőtábla egy évvel később

életfogytiglani fegyházról 18 év börtönre enyhítette Raffael Sándor és Németh Győző büntetését,

Sztojka Ivánét pedig húsz év fegyházról nyolc évre mérsékelte – írták.

A gyilkossági ügy végül a Kúriáig jutott, mert a Legfőbb Ügyészség szerint törvénysértően enyhe, aránytalan büntetés kiszabásáról rendelkezett a Győri Ítélőtábla. A Kúria végül nem rendelt el új másodfokú eljárást, és inkább részben megváltoztatta az ítéletet: a legfőbb bírói fórum Sztojka Iván büntetését nyolcról 13 évre súlyosbította. A Cozmát szíven szúró Raffael Sándor és a csapattársát, Ivan Pešićet vesén szúró Németh Győző esetében a bíróság helybenhagyta a másodfokú határozatot.