Siklósi Beatrix elárulta, milyen lesz az új kulturális csatorna

Vágólapra másolva!
A fő célunk, hogy az M5 a hazai kultúra közvetítése terén kiemelkedően fontos szerepet játsszon, amiért természetesen még rengeteget kell dolgozni - mondta el Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) frissen kinevezett csatornaigazgatója. A kulturális csatorna vezetője az Origónak arról is beszélt, hogy a tv-képernyőtől az online platformokig minél több emberhez el akarnak jutni. Szólt az őt ért támadásokról is. 
Vágólapra másolva!

Korábban is keresték az M5 programigazgatói posztjára, vagy hirtelen jött ez a váltás?

Nem tudok róla, hogy nagy előkészületek lettek volna. Mivel kulturális újságíróként kezdtem a pályám, és hosszú évtizedeken át dolgoztam ezen a területen, szakmai szempontból nem lepődtem meg. De azt azért nem mondanám, hogy számítottam a felkérésre. Örülök, ugyanakkor izgatott is vagyok, mert a kulturális élet egy nagyon összetett és dinamikusan változó világ.

A szellemi élet kiválóságainak itt van a helye, legyen szó határon inneni vagy határon túli személyiségekről. Olyan, a nemzetközi életben meghatározó gondolkodókat is szeretnénk megszólaltatni, akiknek üzenetük, mondanivalójuk van Európa és a "nyugati világ" jövőjét illetően. Az M5-ön helye van a magas kultúra mellett a populáris kultúrának is. Nagy a tartozásunk.

Megfogalmaztak Ön felé elvárásokat a közmédia vezetői, és Ön milyen programmal mutatkozott be?

A vezetőség is, és én is tisztában vagyok vele, hogy nem lehet meghatározó csatornává válni egyik pillanatról a másikra. A kultúra, az oktatás és az ismeretterjesztés továbbra is központi szerepet fog kapni, és ezen tematikák mentén fogunk építkezni hosszú távra. Kiemelt feladata lesz az M5-nek a magyar nyelv ápolása, hiszen a magyarságot az elmúlt több mint 1100 esztendőben a nyelve tartotta meg. Hiszünk benne, hogy a jövőben is ez lesz a fennmaradásunk záloga.

Honnan indul az M5? Ön mennyire elégedett a mostani műsorpolitikával?

Először is köszönetet kell mondani elődömnek, Dér Ágnesnek, aki a semmiből indította el ezt a csatornát. Ez egy óriási, embert próbáló feladat volt. Természetesen lesznek műsorok, amik megmaradnak, változnak, vagy éppen megszűnnek.

Siklósi Beatrix: Olyan műsorokra van szükség, amelyek bevonzzák azokat is, akik egyelőre csak ízlelgetik a színvonalasabb szórakozást. Fotó: Mandiner

Az elit vagy a populáris kultúrára helyez majd nagyobb hangsúlyt?

Az egyikből következik a másik, és mivel egy 24 órás csatornáról van szó, így mindennek helye van. A legfontosabb, hogy az emberek tudjanak a csatornáról, így olyan műsorokra van szükség, amelyek bevonzzák azokat is, akik egyelőre csak ízlelgetik a színvonalasabb szórakozást. A Fölszállott a páva című műsorunk ilyen volt, és hatalmas sikert aratott. Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kerül képernyőre a magas kultúra és mikor a populáris kultúra. A közösségi média területén is előre kell lépnünk, mivel így tudunk újabb embereket megszólítani.

Hogyan tudnak majd együttműködni a Petőfi TV-vel?

Másképp működik a Petőfi TV, és másképp egy kulturális csatorna. Természetesen az összes csatornaigazgatóval tárgyaltam, és mindenhol nyitott kapukra találtam a hatékony együttműködést illetően. Mi mindenkit meg akarunk szólítani, akik a kultúra iránt érdeklődnek. A fiatalok felé is nyitni fogunk, aminek az egyik eleme lesz, hogy a komolyzene vagy más művészeti területen már bizonyított fiatal művészek is lehetőséget kapnak a megjelenésre. Rengeteg tehetséges magyar fiatal van, és szeretném, ha az M5 az ő fórumuk is lehetne.

Kell-e az M5-nek a kereskedelmi csatornákkal versenyeznie?

Semmiképpen sem. Természetesen jó, ha minél többen néznek minket, de a mennyiség nem minden. De erről hadd mondjak el egy történetet. Még az 1990-es évek elején a Bartók Rádiónál is dolgoztam. Akkor merült fel egy olyan elképesztő gondolat, hogy az alacsony hallgatottság miatt meg kellene szüntetni az adót. Hatalmas felháborodás lett a dologból, főleg értelmiségi körökben. Éppen emiatt nem is szűnt meg, mivel a minőséget nem szabad összekeverni a mennyiséggel.

Az értelmiségi réteg nemcsak hallgatja vagy nézi ezeket a csatornákat, hanem a látottakat, hallottakat tovább is adja.

Mindez együtt adja meg egy komoly csatornának a súlyát és értékét, illetve a módját, ahogy gazdagítani tudja a társadalmat. Arra fogunk törekedni, hogy a TV képernyőtől az online platformokig minél több emberhez eljuthassunk, ugyanakkor minőségben a "lécet" magasan fogjuk tartani. Nagyon népszerűek egyébként a természetfilmek, ahol komoly versennyel nézünk szembe, de a saját gyártású műsorokra is hangsúlyt fogunk helyezni.

Mi lesz a színházi és operaközvetítésekkel?

Nem kérdés, hogy szükség van színvonalas közvetítésekre. És ezen nem fogunk változtatni. Talán a struktúrában meglévő helyüket vizsgálnám felül.

Milyen csatornát szeretne látni egy év múlva?

A legfontosabb cél, hogy minél többen halljanak rólunk, és egyre jobban megismerjenek minket. Mindezt persze akkor tudjuk elérni, ha értékes és fogyasztható produkciókra építünk. Ha ez a kettő együttesen megvalósul, kezdek majd elégedett lenni.

A mostani kinevezésekor az ellenzéki médiumok élesen támadták Önt korábbi vélt antiszemita kijelentései miatt. Mi ezekből a válóság?

Határozottan visszautasítok minden ilyen vádat. Ez a történet onnan indult, hogy egyszer hírt adtam David Irving budapesti sajtótájékoztatójáról, ahol amúgy több magyar orgánum jelen volt. Konkrét beszélgetésre, interjúra sor sem került, így azt se tudják mit kérdeztem volna. Mellesleg, ha az ember vérbeli újságíró, és lehetősége adódik, miért ne készíthetne interjút bárkivel? Ez mióta jelenti azt, hogy egyet is ért az illetővel?

Jómagam meglehetősen harcedzett vagyok, több médiaháborút átéltem, ki is rúgtak a köztévétől a Medgyessy-kormány idején. A megnyert munkaügyi per egyértelműsítette: igazságtalanul. De ezzel már egyáltalán nem akarok foglalkozni. Rengeteg dolgunk van! Az engem támadók pedig remélem, nem fogják tudni megállni, hogy ne kapcsoljanak majd oda az M5 kulturális csatornára.